FAQ

Vanliga frågor

Varför kan jag inte dela mitt konto?

Det kan finnas tre olika anledningar till varför du ibland inte lyckas dela ditt konto. Den första anledningen är att båda parter måste ha ett konto i appen för att kunna dela det. Om personen du vill dela med inte har ett konto kan detta vara en anledning till att det inte fungerar. Skapa i så fall ett konto och försök igen. Den andra orsaken kan vara att du redan delar ditt konto med någon annan. Det är endast möjligt att dela sitt konto med en person, så om du redan delar med någon är detta anledningen till varför det inte fungerar. Det tredje skälet, som har varit ett problem för många Android-användare, är att det finns en inställning på telefonen som måste ställas in för att "acceptera delning". Så för vissa användare kommer felmeddelandet från deras telefon och inte från oss. Acceptera delning kan du ändra i inställningar på telefonen. Om inget av dessa skäl är fallet för dig, eller om det fortfarande inte fungerar efter detta, vänligen kontakta vår support så hjälper vi dig vidare!

Var hittar jag Profylaxkursen och hur får jag tillgång till den?

Om du har tecknat en gravidförsäkring hos Trygg-Hansa så finns Profylax Online med fri åtkomst i appen. Klicka på Profylaxkurs Online under Artiklar/verktyg (längst ned i menyn på startsidan). Om kursen är låst måste du skicka in en ny förfrågan om att teckna en försäkring. Om du redan har en försäkring kommer du få ett felmeddelande som säger att du redan är försäkrad och kursen låses upp.

Jag klickar på att återställa mitt lösenord, men får inget mail?

Ibland hamnar mailet för att återställa ditt lösenord i skräpkorgen. Testa gärna att återställa lösenordet en gång till och titta även där. Får du fortfarande inte mailet får du gärna maila oss på info@preglife.com.

Det visar sig att jag inte hade ett konto i appen och nu har jag förlorat all data, vad kan jag göra?

Har du kanske bytt telefon? Det brukar vara det vanligaste scenariot, att man trott att man haft ett konto på sin gamla telefon och när man byter till en ny så är appen helt tom. Om du fortfarande har kvar din gamla telefon så behöver du skapa ett konto på den under Inställningar > Registrera dig. Då kommer all data att flyttas över på kontot och sparas där istället för endast lokalt på din telefon. Om inget av ovanstående stämmer med ditt fall, så har du förhoppningsvis tagit en säkerhetskopia på din gamla telefon, mot en dator (iTunes om du har en iPhone eller i Google Play om du har Android). Du kan i så fall ladda ner den säkerhetskopian och förhoppningsvis följer appen med. Därefter rekommenderar vi dig att då skapa ett konto under Inställningar > Skapa konto.

Hur kan jag lägga till en fleräggs-graviditet i appen?

Då det endast är ca 1,5% av alla födslar i Sverige som är tvillingfödslar har vi tyvärr inte haft möjlighet att lägga resurser på att anpassa appen helt till fleräggs-graviditeter. Men därmed inte sagt att vi inte tycker det är viktigt, och vi vet om att intresset är stort bland er som väntar tvillingar (eller fler) att kunna läsa om det i appen. Om ni inte redan sett den så vill vi tipsa om vår "Tvillingfilm" som tar upp allt som berör tvillinggraviditeter, dvs. själva graviditeten, förlossningen och den första tiden med barnen. Filmen leds av barnmorskan Yvonne Eisenberg som själv är mamma till två tvillingflickor. Gå till startsidan > tryck på Play-kanalen > i menyn väljer du Gravid > Tvillingfilm. Vi har också ett avsnitt av Gravidpodden som ägnas helt åt att vänta tvillingar, det hittar du i Play > Gravidpodden. Vi har dessutom 3 artiklar som vänder sig till er tvillingföräldrar, du hittar dem under Artiklar&Verktyg > Graviditet.

Hur räknas min graviditet?

Beroende på var i världen du bor så räknas graviditetslängden lite olika. Vissa börjar exempelvis räkna graviditeten från vecka 0+1 och anger 40+0 som BF (beräknad födsel), medans andra anger första dagen av graviditeten som 0+0 och BF 39+6. Vi försöker alltid anpassa inställningarna så att det ska bli rätt för dig som användare, men ibland finns vissa lokala avvikelser för hur man räknar varvid du kan själv uppdatera graviditetslängden så att det blir rätt för dig. Det gör du under inställningar > Min graviditet > Graviditetslängd.

Appen räknar fel med en dag. Hur ska jag göra?

Om appen räknar fel med en dag beror det förmodligen på vad graviditetslängden är inställd på i appen. I vissa delar av Sverige beräknas graviditeten som 40+0, medan andra delar av Sverige räknar 39+6 (det vanligaste alternativet). Appens standardinställning är 39+6, men om du bor i ett område som använder 40+0 för att beräkna ditt beräknade förlossningsdatum, kan du justera detta under inställningar/min graviditet/graviditetslängd.

Hur raderar jag en gammal avslutad graviditet i appen?

Att göra detta manuellt kan vara lite krångligt, men nedan finns en guide som förhoppningsvis tar dig igenom stegen så tydligt som möjligt. Om du går in under Inställningar > Min graviditet kan du se att den avbrutna graviditeten ligger kvar där då som en tidigare graviditet? Om den gör det så kan du genom att avsluta din nuvarande graviditet, återaktivera den redan avslutade graviditeten för att sedan radera den. Det finns två alternativ när man väljer “Missfall/Avbruten graviditet”: och det är att antingen __avsluta__ den (vilket innebär att informationen ändå kommer finnas kvar) eller att __radera__ den (vilket innebär att all information tillsammans med graviditeten tas bort). Såhär går du tillväga: 1. Gå in under Inställningar > Min graviditet. 2. Avsluta din pågående graviditet (kom ihåg att det är viktigt här att du klickar på "Avsluta graviditet"). 3. Efter att du klickat på Avsluta graviditet på din pågående så kommer din tidigare graviditet att kunna aktiveras. 4. Välj här att aktivera den tidigare graviditeten. 5. När den tidigare graviditeten sedan är aktiverad kan du på nytt välja Missfall / Avbruten graviditet men denna gång klicka på "Radera graviditeten". 6. Nu kommer den tidigare graviditeten att vara raderad. 7. Nu går din pågående graviditet att aktiveras igen och den tidigare kommer att vara raderad.

Jag har fått ett nytt BF-datum, hur ändrar jag det i appen?

Har du fått ett nytt beräknat förlossningsdatum kan du ändrat detta om du går till Inställningar > Min graviditet > Beräknat förlossningsdatum.

Hur ändrar jag datum på min Första dag i sista mensen?

Vill du ändra ditt datum för Första dag i sista mensen kan du göra detta om du går till Inställningar > Min graviditet > Beräknat förlossningsdatum.

Hur ändrar jag språk i appen?

Tyvärr har vi inte funktionen att ändra språk inom olika länder. Behöver du exempelvis ha appen på engelska har vi vår Internationella version. Men är du exempelvis fransktalande men bor i Sverige så är det enda sättet att få ett annat språk att byta land i din app. Detta innebär dock att erbjudanden och information om mödravården och besöken dit är anpassade för just det landet. Men så länge man är medveten om det så är appen annars uppbyggd likadant, och det som händer med kroppen och barnet är densamma.

Var hittar jag PDF-knappen för att exportera min dagbok?

För iOS: PDF-knappen hittar du om du går till Dagbok/Bilder i den nedre menyn > Dagbok. Bredvid knappen "Nytt inlägg" hittar du även "PDF". För Android: Sedan den senaste uppdateringen har PDF-knappen varit mer dold. Vi arbetar för att ändra detta! Du hittar PDF-knappen om du klickar på Filter, väljer Dagboksinlägg och sedan klickar på Filter igen för att "visa mindre". PDF-knappen ligger "dold" där under.

Varför anges gravidveckor på olika sätt?

Vilken vecka i graviditeten som du befinner dig i kan anges på två olika vis och detta beror oftast på var i världen du bor mer än något annat. Antingen anger man att man är gravid i vecka 7 (6 veckor + 5 dagar), eller så anger man enbart vecka 6 (+ 5 dagar). Oaktat hur graviditetsvecka + dag visas har du kommit lika långt i graviditeten. Den här appen visar båda sätten att räkna och du kan under Inställningar > Land > Veckovisning välja själv hur du vill att din graviditet ska visas.

Vad är skillnaden mellan graviditetsmånad och kalendermånad?

I folkmun är det vanligt att beskriva en graviditet i månader. Om du som gravid får frågan om vilken månad du är i är det oftast kalendermånad som efterfrågas. Kalendermånad är ett ungefärligt begrepp som ger en bra indikation på var i graviditeten du befinner dig. Eftersom en kalendermånad kan bestå av 28, 30 eller 31 dagar (skottår ej inräknat) kan olika instanser räkna lite olika. I den här appen har vi generaliserat lite och utgår från att en kalendermånad består av 30 dagar. Den första kalendermånaden påbörjas när du blir gravid, vilket du blir först i vecka 2+0. En graviditet består av ungefär 9 kalendermånader. En graviditetsmånad är ett exaktare begrepp som ofta används inom vården. En graviditetsmånad består alltid av 28 dagar och påbörjas i vecka 0+0. En graviditet består således av ungefär nio kalendermånader men alltid av 10 graviditetsmånader.

Hur räknas trimestrar?

En graviditet delas in i trimestrar, och lokala avvikelser förekommer hur man räknar trimester-veckorna. Vi räknar att första trimestern sträcker sig från vecka 1(0+0) till slutet av vecka 14 (13+6). Andra trimestern börjar i vecka 15 (14+0) och varar till slutet av vecka 28 (27+6). Den tredje trimestern sträcker sig från början vecka 29 (28+0) till barnets födelse. Vi baserar appens trimester-indelning på den svenska käll-litteraturen ”Obstetrik” som ges ut av Studentlitteratur. Det är den boken som bland annat används i den svenska barnmorskeutbildningen.

Hur aktiverar jag barndelen i appen?

Barndelen aktiveras automatiskt när du summerar en graviditet, då ett barn skapas i samband med detta. Du kan även aktivera barndelen genom att lägga till ett barn under Inställningar > Lägg till barn.

Hur ändrar jag namn på barnet i appen?

Du kan ändra namn på barnet i appen om du går till Inställningar > Min familj. Klicka sedan på barnet > Namn.

Hur tar jag bort ett barn i appen?

Vill du ta bort ett barn från appen går du till Inställningar > Min familj. Klicka sedan in dig på det barn du vill radera. Har du iOS syns en papperskorgs-ikon i övre högra hörnet, och har du en Android ligger knappen för att radera längst ned.

Hur tar man bort registrerade värkar från värktimern?

Vill du tar bort registrerade värkar från värktimern behöver du endast svepa med fingret åt vänster på den värk du vill ta bort. Då kommer alternativet att “Radera”.

Längd och viktangivelser för barnet

I början av graviditeten mäter man barnets längd från huvud till stjärt, det kallas för CRL och står för ”Crown Rump Length”. Därefter övergår man till att mäta barnets huvudomfång, BPD (biparietaldiameter) och FL (lårbenets längd) för att på så sätt följa barnets tillväxt och uppskatta barnets totala längd. Först i vecka 24+0 börjar ultraljudskliniker och barnmorskor att intressera sig för, och mäta barnets vikt. De vikt- och längdvärden som vi anger är uppskattningar baserade på normal tillväxt. Fram till vecka 20+0 säger man att alla barn utvecklas ungefär lika vikt- och längdmässigt. Efter vecka 20+0 börjar våra genetiska förutsättningar spela in, en del barn blir långa, en del korta, en del smala och en del knubbiga.

Hur ändrar jag enheter för längd och vikt i viktkurvan?

Vill du ändra enheter för vikt- och längdkurvan kan du göra detta under Inställningar > Land > Enheter längd/vikt.

Vem har skrivit era artiklar/texter i appen?

Alla våra medicinska texter är framtagna av barnmorskor, läkare och andra specialister.

Jag summerade graviditeten av misstag. Hur aktiverar jag den igen?

Du kan återaktivera graviditeten i Inställningar > Min graviditet > Aktiv graviditet och även radera barnet som skapats i Inställningar > Min familj > Välj barnet och radera det.

Varför kan jag inte ändra datumet på min första viktinmatning?

Den första vikten du registrerar är kopplad till startdatumet för din graviditet. Därför kan man inte ändra datum på den första vikten som registreras. Om du inte minns vikten för det datumet kan du alltid lägga till samma vikt två gånger, för att sedan fortsätta registrera din vikt.

Hur kan jag se i appen vilken vecka jag kommer att vara på ett specifikt datum?

Vårt kalenderverktyg kan hjälpa till med att planera och hålla koll på graviditetsförloppet genom att visa graviditetsveckan du kommer att vara i på ett specifikt datum. Du behöver bara klicka på det datum som du vill se informationen för.

Jag prenumererar på Mumfulness men videorna är fortfarande låsta.

Om du fortfarande ser betalväggen efter att du registrerat dig för Mumfulness, klicka på knappen Återställ köp under de olika betalningsalternativen. Detta uppdaterar köpen som görs i din app och låser upp all videos.

Hur lägger jag till en tvåsiffrig längd på barnet?

Den vänstra kolumnen är i centimeter och den högra i millimeter, så fortsätt scrolla i vänstra sifferfältet tills du får rätt längd.

Jag klickade av misstag på Återställ köp, vad innebär det?

Om du klickat på återställ köp innebär det att om du har köp i appen får du tillgång till dem igen efter det att du till exempel bytt telefon. Inget nytt köp genomförs.

Hur slutar jag att dela kontot?

För att sluta dela kontot, gå till Inställningar – Dela konto – Koppla från och bekräfta.

Hur raderar jag mitt konto?

Har du ett konto skapat i appen och vill radera det går du till Inställningar > Min profil > Radera konto. Du kommer då att få en länk skickad till din mail för att kunna radera kontot (ibland hamnar detta mail i skräpkorgen). Har du inte ett konto skapat i appen behöver du endast radera appen då allt innehåll endast ligger sparat lokalt på telefon. Raderar du appen raderas alltså även allt innehåll. Notera att all information kommer att gå förlorad om du raderar ditt konto och går inte att återskapa.

Om appen

Preglife är framtagen i samråd med samarbetspartnerna Mama Mia och Danderyds Sjukhus m.fl. Allt innehåll är faktagranskat och skrivet av lokala barnmorskor eller experter inom området. Preglife samarbetar med ett internationellt nätverk av barnmorskor på alla marknader lett av Preglifes in-house barnmorska Karin Norrbrink (leg Barnmorska). Allt innehåll är även faktagranskat av Babygruppens verksamhetschef Åsa Holstein (leg Barnmorska). Initiativtagare till appen är Tobias Meschke. Preglife vill maximera förutsättningarna för blivande och nyblivna föräldrar att kunna njuta av graviditeten, genomgå en bra förlossning och få en glad och trygg start i sitt nya liv med barnet.

Referenslitteratur

GRAVIDKALENDERN: Standardkurva för intrauterin tillväxt. Marsal et al, 1993 Mammapraktikan. Söderberg, L. B. Wahlströms 1999. Lärobok för barnmorskor. Faxelid, E., m.fl. Studentlitteratur 2001. Myles Textbook for Midwives. Fraser, D. och Cooper, M. Churchill Livingstone 2003. Obstetrik. Hagberg, H., m.fl. Studentlitteratur 2008. Neonatalogi. Lagercrantz, H., m.fl. Studentlitteratur 2008. Langman´s Medical Embryology. Lippinicott, Williams and Wilkins 2012. KOSTRÅD: Livsmedelsverket. http://www.livsmedelverket.se (Hämtad 2014-05-16) EFTERVÅRD: Välkommen till eftervården. Samordnande barnmorskor Elisabeth Bergman, Kerstin Lindahl & Susann Westin Sjöberg. Danderyds Sjukhus, Kvinnokliniken Eftervården 2013. SÖMNSKOLAN - SOV SÄKERT: Socialstyrelsen. http://www.socialstyrelsen.se/Lists/Artikelkatalog/Attachments/19486/2014-8-2.pdf (Hämtad 2016-10-13) BABY: Stora boken om barn, Att vänta & föda - barnets första sex år, Lena Lidbeck, Kristina Hofsten & Mia Coull, Nordstedts 2016, 8:e reviderade upplagan, 1:a upplagan (1995). Små barn kan! Om barns utveckling & lärande 0-5 år, Jorunn Hanssson, Ica bokförlag 2009.