5things pexels-polina-tankilevitch-3875228 free

5 saker du kanske inte visste om nyfödda

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Barn är inte små vuxna och det kan vara bra för dig som förälder att tänka på när du ser över hemmamiljön. Ditt barn är mycket mer känsligt och sårbart än du. Vi förklarar varför:

1. Immunsystemet

Barns immunsystem är inte fullt utvecklade, och därför blir de lättare påverkade av sin omgivning och miljö (tex. irriterad och röd hud, eksem och utslag, förkylningar osv.)

2. Andas mer

Barn andas fler gånger per minut än en vuxen. Detta leder till en ökad exponering av farliga ämnen, och de absorberar mer av luftens partiklar. Målarfärg, rengöring- och städprodukter, men också dofter såsom parfymer och krämer påverkar ditt barn.

3. Saknar erfarenhet

Barn saknar helt förmåga till riskbedömning, och inser inte de risker och faror de kan utsättas för i hemmet. Små delar som de kan svälja och kvävas av, trånga utrymmen eller öppningar där de kan fastna. Barn är nyfikna små varelser, och vill utforska och lära sig nya saker. De kommer använda produkter på sätt som vi vuxna inte kan föreställa oss.

4. Huden är tunnare

Barns hud är tunnare än en vuxens, vilket betyder att de lättare kan absorbera kemikalier genom huden. De har också mer hudkontakt eftersom de kryper och ligger ner mycket.

5. Mer kroppsfett

Barn har mer kroppsfett än en vuxen. Kemikalier löses upp i fett, vilket betyder att fettvävnaden kan lagra farliga kemikalier och hålla dem kvar.