Råd och tips 1

5 tips från logopederna

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Det finns mycket man som förälder kan göra för att hjälpa sitt barn i dess språkutveckling. Men vad? Det kan vi, Maria och Andrea berätta!

1. Att komma ihåg att vi språkar i lek hela tiden!

Du som förälder gör redan mycket som är bra och du behöver egentligen inte aktivt tänka på att träna på språk med ditt barn, utan utnyttja istället lekstunderna. Ha medvetna språkglasögon på och kom ihåg att allt slags språkande som ljud, tecken, blickar, miner och gester faktiskt är språkutvecklande. Det viktiga är att ni samspelar!

2. Utnyttja ditt och barnets vardag för att språkstimulera

Det finns så många tillfällen under dagen där du som förälder kan stimulera barnets språk. Berätta om det som händer runt omkring er och vad ni gör under dagen, särskilt om det är saker som ni gör varje dag. Till exempel kan du berätta för ditt barn om olika kroppsdelar eller klädesplagg när ni klär på er. ”Nu tar vi på oss skorna. En sko på höger fot och en sko på vänster fot. Du har vita skor. Jag har svarta skor.”

3. Var lite mer som en uggla

Det vi menar med det är att du ska vara uppmärksam på barnets kommunikation! Var lyhörd, ha stora ögon och öron och var snabb på att svara på de signaler som barnet ger dig. Till exempel genom att upprepa det barnet säger eller svara på barnets ljud, kroppsspråk eller miner.

4. Anpassa ditt tal efter barnet

När du ska prata med ditt barn är det bra att anpassa ditt språk till barnet. Tänk på att prata i korta och kärnfulla meningar. Använd en ljus röst och tydliga betoningar, för det lyssnar barnet nyfiket på. Var inte heller rädd för att förstärka ditt språk med hjälp av kroppsspråk och gärna babytecken.

5. Läsa, läsa, läsa

Självklart är det alltid en bra idé att läsa tillsammans med ditt barn. Det är helt enkelt en naturligt språkstimulerande aktivitet. Sen är det väldigt kul också! Här får man in mycket repetition som skapar förväntan och igenkänning, och bygger ett större ordförråd.

Källor:

  • Småspråkarna: Språkutvecklande lekar, sånger och ramsor för barn 0-3 år av Maria Strutz och Andrea Wallenberg. Småspråkarna Haja, Hoa och Mim tar med er på en språkresa där ni får leta efter ljud, göra ljud och mima tillsammans.

Vill du veta mer om barns språkutveckling? Klicka här!