mold-2035457 1280

Allt om listeria & toxoplasmos

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Det finns två infektioner som kan smitta via mat och som är speciella när man är gravid – listeria och toxoplasma. Risken att smittas är mycket liten, men om man blir smittad kan infektionerna i värsta fall orsaka missfall eller skador på fostret. Detta är mycket ovanligt.

Listeria och toxoplasma dör om maten hettas upp till rykande het. Toxoplasma dör också om maten fryses i tre dygn, men listeria överlever frysning.

Här nedan följer några råd som ytterligare kan minska risken att smittas av listeria och toxoplasma.

Listeria

All mat som är genomvärmd till rykande het är säker att äta, listeria dör när maten upphettas till minst 70 ℃.

Om du vill äta kylda ätfärdiga livsmedel utan att värma dem kan följande råd minska risken att bli sjuk:

  • Kylskåpet: Förvara kylvaror kallt, ha +4°C i kylskåpet.
  • Skivat köttpålägg och paté: Kontrollera förpackningsdatum. Ät produkter som varit förpackade högst en vecka.
  • Köpt gravad och rökt fisk: Kontrollera förpackningsdatum. Ät produkter som varit förpackade högst en vecka.
  • Egengravad fisk: Använd färsk fisk som varit förpackad högst några få dagar eller tinad fryst fisk. Ät den gravade fisken inom en vecka eller frys in.
  • Hemgjord sushi/sashimi: Använd färsk fisk som varit förpackad högst några få dagar eller tinad fryst fisk. Ät sushin/sashimin inom några få dagar.
  • Tinade frysta grönsaker: Förvara i kylskåp. Ät dem inom några få dagar.
  • Skuren melon: Förvara i kylskåp. Ät melonen inom några få dagar.

Undvik de här livsmedlen:

  • Opastöriserad mjölk.
  • Färskostar gjorda på opastöriserad mjölk.
  • Mögel- och kittostar. Även om de är gjorda på pastöriserad mjölk, till exempel brie, gorgonzola, chèvre, vacherol och taleggio.
  • Kalla förpackade blandade sallader, smörgåsar och röror som innehåller rökt/gravad fisk, mögel- och kittost eller chark.

De här livsmedlen går bra att äta:

  • Sushi/sashimi från restaurang, den är nytillverkad.
  • Alla hyvelbara hårdostar som prästost, herrgård, parmesan, gruyère, manchego, emmentaler.
  • Smältost/mjukost på tub eller i ask som räkost, skinkost och ädelost i tub.
  • Halloumi, mozzarella samt fetaost som är färdigförpackad eller fetaost i lösvikt som är pastöriserad.
  • Bredbara färskostar i ask som cream cheese, ricotta och mascarpone.

Toxoplasmos

För Toxoplasmos gäller:

  • Ät inte rått kött. Genomstek köttfärs, fågel, lamm, gris och vilt
  • Om du vill äta torkat, kallrökt eller gravat kött, till exempel parmaskinka eller salami – frys det i tre dygn innan du äter
  • Tvätta händerna innan du börjar laga mat, mellan olika råvaror och efter trädgårdsarbete. Diska skärbrädor och köksredskap mellan olika råvaror
  • Skölj frukt och grönsaker.

Toxoplasmaparasiten kan också spridas med kattavföring. Statens veterinärmedicinska anstalt har mer information om det.

Information från Livsmedelsverket