AdobeStock 575769928

Är det vanligt att få hemorrojder efter en graviditet?

Karin Norrbrink

ByKarin Norrbrink

Barnmorska

Ja, hemorrojder är väldigt vanligt och är något som kan drabba alla och kan ha olika orsaker. Förstoppning, stillasittande och kost kan vara bidragande faktorer. Både under och efter en graviditet är det särskilt vanligt att få hemorrojder.

Varför får man hemorrojder?

Hemorrojder uppstår när ändtarmens slemhinna buktar ut. Det kan ske inne i tarmen, alltså innanför ändtarmsöppningen, eller strax utanför. Ofta sker det samtidigt och man drabbas då av både inre och yttre hemorrojder. Det här händer ofta under en graviditet eftersom man har extra mycket blod samt ett ökat tryck från livmodern på blodkärl i buken. Det gör att hemorrojder ofta uppstår. Ett annat vanligt problem under en graviditet är förstoppning vilket även det gör att kärlen i analslemhinnan utsätts för ytterligare tryck när man tar i mer vid toalettbesök.

Tecken eller symptom på hemorrojder kan vara:

  • Blödning från ändtarmsöppningen
  • Sveda eller klåda från ändtarmsöppningen
  • Läckage av gaser, avföring eller slem
  • Smärtsamt att gå på toaletten (bajsa)
  • Känslan av att något buktar ut från ändtarmsöppningen

Är det farligt?

Hemorrojder är ofarligt och försvinner oftast av sig själv, men kan vara mycket besvärliga och mycket smärtsamma. Hemorrojder kan blöda och det är oftast helt ofarligt, men du ska söka vård om det är första gången det händer eller om du är osäker på om det är hemorrojden som blöder.

Både under och efter en graviditet kan du använda receptfria läkemedel från apoteket för att lindra besvären. Det finns både salvor och stolpiller som är helt ofarliga att ta under en graviditet, men följ de rekommendationer som står på bipacksedeln.

En bra hygien kan hjälpa

Det brukar också hjälpa att vara noggrann med hygien. Att hålla rent runt ändtarmen minskar risken för inflammationer. Tvätta försiktigt med ljummet vatten och var försiktig när du torkar. Klappa hellre torrt än att gnugga eller klia. Särskilt viktigt är det att inte krysta vid toalettbesök. Stressa inte och använd gärna en pall som du sätter upp fötterna på - det kan avlasta trycket och göra det lättare att gå på toaletten.

Det är också viktigt att försöka minska risken för förstoppning. Det kan du göra genom att äta en kost rik på fibrer i kombination med rörelse, dricka mycket vätska och vid behov ta läkemedel som mjukar upp tarminnehållet.

Källor:

  • 1177
  • Kaplan, A. (red.) (2009). Lärobok för barnmorskor. (3., omarb. uppl.) Lund: Studentlitteratur.
  • Myles, M.F., Marshall, J.E. & Raynor, M.D. (red.) (2014). Myles textbook for midwives. (16th edition). Edinburgh: Elsevier.