Många kvinnor upplever obehag från sitt ärr efter en kejsarfödsel, även efter det att ärret har läkt och ser normalt ut. Ibland kan man uppleva känselbortfall och att allt som vidrör ärret känns obehagligt. Det kan vara orsakat av begränsningar i ärrets rörlighet.
Efter varje operation bildas ärrvävnad och det består bland annat av kollagen. Ibland läker ärr rakt och orsakar minimala förändringar, men ibland bildar ärrvävnaden knutor och kan läka i en sned eller ojämn riktning. Det här kan förutom att orsaka upphöjningar och rodnad även försämra hud- och vävnadsrörligheten. Det kan även orsaka sammanväxningar på underliggande nivå, alltså i buk och muskellager, vilket kan orsaka smärtor vid till exempel ägglossning eller ansträngning.
Det kan ta upp till ett år för nervtrådar att växa ut
Det är normalt att ärr efter en kejsarfödsel till en början är röda och står ut lite grann. Det är även normalt att uppleva stickningar eller nedsatt känsel kring ärret. Även om läkningsprocessen börjar direkt kan det ta upp till cirka ett år för nervtrådarna att växa ut och ärret att läka klart vad gäller hur det kommer att se ut och hur det kommer att kännas.
Hur kan ärrmassage hjälpa?
Ärrmassage är något du kan göra dagligen och det går ut på att vänja och tänja huden kring ärret. På så sätt kan du minska smärta samt främja rörligheten i huden och bukväggen. Förutom att minska obehag och smärtor relaterade till ärret kan ärrmassage även minska ärrvävnadens synlighet. Den allmänna riktlinjen är att börja med en försiktig töjning av både huden och ärret, men du bör ha varit på din efterkontroll först för att se att det inte finns något hinder för att börja massera.
Det finns två tekniker för att massera ditt ärr efter en kejsarfödsel:
- Att sträcka huden runt ärret
- Massera direkt på ärret
Att sträcka huden
- Placera två fingrar 1–2 centimeter från ditt ärr, börja ovan- eller nedanför för att sedan byta.
- Sträck huden runtom ärrområdet genom att röra fingrarna upp och ned. Gör denna rörelse längs med hela ärret. -Sträck sedan huden runt ärrområdet genom att röra fingrarna sida till sida. Gör den här rörelsen längs med hela ärret. -Sträck ut huden genom att göra cirklar över och under ärret med- och motsols.
Gör den här massagen runt ärret 5–10 gånger.
Direkt ärrmassage
Detta är något du kan du börja med cirka 12 veckor efter kejsarfödseln.
- Applicera ett lätt tryck med 1 eller 2 fingrar direkt på ärret.
- Massera ärret genom att dra fingrarna 1–2 cm uppåt och håll 5–10 sekunder.
- Upprepa över hela ärrets längd och sträck i alla riktningar (upp och ned, sida till sida och rotera).
- Du kan även avsluta med att ”rulla ärret” mellan pekfinger och tumme. Då lyfter du ärret och rullar längs med hela ärret under cirka 5–15 sekunder.
Om du upplever några områden med nedsatt rörlighet eller ojämnheter kan du lägga mer tid på dessa. Det ska inte vara smärtsamt när du masserar men det är normalt om du upplever ett mindre obehag eller en stickande känsla. De studier som är gjorda på ärrmassage har visat goda resultat där du kan börja ungefär 6 veckor efter födseln och så sent som upp till 2 år efter din kejsarfödsel och ändå få effekt. Inget av detta är ett måste, men det kan för vissa vara hjälpsamt.
Källa:
- Arung W, Meurisse M, Detry O. Pathophysiology and prevention of postoperative peritoneal adhesions. World J Gastroenterol. 2011; 17(41): 4545-4553.
- Wallace K. Massage for your abdominal scar. (2014). https://rotunda.ie/rotunda-pdfs/PIL/Physiotherapy%20-Abdominal_Scar_Massage.pdf?_t=1586259203