Nu när du närmar dig slutet av din graviditet är det naturligt att ha frågor och funderingar kring din astma och hur den kan påverka förlossningen och din kommande tid som nybliven förälder.
När det gäller förlossningen är det viktigt att du känner dig trygg och informerad. Kommunicera med ditt förlossningsteam om dina astmamediciner och eventuella frågetecken eller orostankar du har. Under förlossningen förväntas du få samma omhändertagande som andra blivande mammor.
Även som nybliven mamma är det självklart viktigt att du mår bra och inte har några symptom från din astma. Koncentrationen av astmaläkemedel i bröstmjölk (inklusive kortisontabletter) är så låg att risken för påverkan på barnet är osannolik. Därför brukar inte behandling under amning skilja sig från den behandling som du fick innan du blev eller när du var gravid.
Liksom under hela graviditeten är det viktigt att följa och ta din behandling så som den ordinerats av din vårdgivare.
Vad ska jag vara medveten om under förlossningen med tanke på min astma?
Liksom vid alla sjukdomar är det viktigt att kommunicera med personalen på förlossningen om vilka mediciner du tar samt om du har några sjukdomar. Detta gäller även astma, och självklart ska du även ha dina mediciner och inhalatorer nära till hands under förlossningen.
Du ska fortsätta att ta dina astmamediciner även under förlossningen. Själva förlossningen påverkas inte av din astma och du kommer få samma omhändertagande som en icke-astmatiker.
En akut försämring av astman under förlossning är ovanlig, men om detta ändå skulle inträffa kommer du att få behandling för att häva försämringen, så att förlossningen kan fortskrida. Faktum är att vissa av de tillgängliga smärtlindringsmetoderna (tex epiduralanestesi) som finns att tillgå under förlossningen faktiskt förbättrar syreupptaget, vilket är en fördel för andningen. Prata med din barnmorska på barnmorsekmottagningen om de olika alternativen till smärtlindring, om du är nyfiken på att ta reda på vilka som kan vara mest gynnsamma för dig.
Tiden efter födsel brukar inte astman försämras, och hos kvinnor som försämrats under graviditeten återgår astman till ursprungsläget inom tre månader efter förlossningen.
Kan jag amma om jag tar astmamediciner?
Även som nybliven mamma är det självklart viktigt att du mår bra och inte har några symptom från din astma. Koncentrationen av astmaläkemedel i bröstmjölk (inklusive kortisontabletter) är så låg att risken för påverkan på barnet är osannolik. Därför brukar behandling efter förlossning inte skilja sig från den behandling som du fick innan du blev eller när du var gravid.
Liksom under hela graviditeten är det viktigt att följa och ta din behandling så som den ordinerats av din vårdgivare.
Finns det en risk att mitt barn kommer att utveckla astma?
En kombination av livsstil, miljö och arv, där arv är den största riskfaktorn, är det som förmodligen avgör vem som får astma. Därför är det svårt att säga om just ditt barn kommer att utveckla astma eller inte.
Finns det något jag kan göra för att minska risken för att mitt barn ska utveckla astma?
Astma utvecklas ofta tidigt i livet och studier visar att luftföroreningar och många luftvägsinfektioner under småbarnsåren är två viktiga faktorer som kan kopplas till astma. Det är viktigt som förälder att komma ihåg att det inte finns något som eliminerar risken helt för att utveckla astma, däremot finns det vissa förebyggande åtgärder.
Amning/bröstmjölk vet vi skyddar till viss del mot både virusinfektioner och astmaliknande besvär i luftvägarna och rekommenderas därför till dess att barnet är fyra månader. Det är fortfarande oklart om amning skyddar mot allergier och eksem.
Exponering för tobaksrök under graviditeten kan man med säkerhet säga ökar risken för astma hos det ofödda barnet. Det viktigaste du som gravid kan göra för att skydda ditt barn mot försämrad lungfunktion och luftvägsbesvär är att undvika rökiga miljöer samt att inte själv röka under eller efter graviditet. Prata med din vårdgivare om du behöver råd för användning av nikotinersättningsmedel för att sluta röka, eftersom en del medel inte rekommenderas under graviditeten.
Låg födelsevikt har också visat en ökad risk för att utveckla astma i kombination med andra riskfaktorer. Risken för låg födelsevikt ökar vid okontrollerad astma hos den gravida kvinnan och därav är det viktigt att du följer dina behandlingsrekommendationer och söker vård om din astma inte är kontrollerad.
När barnet är förbi spädbarnsåren finns en del andra förebyggande faktorer för att minska risken för astma. Att barnet äter varierad kost, gärna med intag av fisk flera gånger i veckan, tycks minska risken för astma. Övervikt är en viktig faktor som ökar risken för astma och man har även sett att astma ökar risken för övervikt.
Barn som utsätts för höga halter av luftföroreningar från trafik under sina första levnadsår löper också större risk för att drabbas av astma och försämrad lungfunktion.
Med den tidigare nämnda informationen är det betydelsefullt att betona att du som förälder inte kan eliminera risken för att ditt barn utvecklar astma. Arv utgör den primära och mest betydande riskfaktorn och det är svårt att anpassa sin livsstil till den moderna livsstil som präglar dagens samhälle, särskilt i stadsmiljöer där många barn växer upp. Om ditt barn skulle drabbas av astma finns det mycket effektiv behandling tillgänglig och i vissa fall kan astman försvinna efter småbarnsåren (denna astma kallas ofta för förkylningsastma). Med rätt behandling och adekvat egenvård har barn vanligtvis möjlighet att leva ett normalt och aktivt liv med god hälsa.
Sammanfattning Fortsätt att ta dina astmamediciner i minst samma utsträckning som innan du blev gravid. En underbehandlad astma är en större risk för fostret än de eventuella risker som finns med läkemedel.
Studier ger stöd för att långvarig behandling med inhalationskortison, luftrörsvidgande medel eller antileukotriener, inte har visat något samband med för tidig födsel eller ökad mängd missbildningar hos fostret.
Inte heller under förlossning och amning finns det någon anledning att avstå från, eller minska, astmamedicineringen.
Vilka verktyg kan jag använda för att se till att min astma är kontrollerad under slutet av graviditeten, förlossningen och även efter att barnet är fött? Att noggrant övervaka din astma är avgörande för att uppnå kontroll över symptomen, bibehålla normal lungfunktion, säkerställa en positiv prognos för din astma och för att säkerställa att din medicinering är optimal utan risk för under- eller övermedicinering. MediTuner erbjuder en digital lösning för att övervaka din astma. Genom att använda denna app i kombination med en bärbar lungfunktionsmätare kan du enkelt följa din astmas status och justera din behandling vid behov.
Källa:
- Astma- & allergiförbundet
- BAMSE
- Nationellt kliniskt kunskapsstöd
- janusinfo.se
- 1177.se