Asthma - T1

Astma under graviditeten

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Du kommer förmodligen att uppleva förändringar i dina astmasymptom under graviditeten. Det betyder inte att din astma kommer att förvärras. Uppskattningsvis förbättras faktiskt en tredjedel, en tredjedel förvärras och en tredjedel förblir oförändrade. Du kommer med andra ord att märka av dina astmasymptom annorlunda och det är inte ovanligt.

Det är viktigt att du fortsätter att använda dina astmamediciner minst lika regelbundet som innan du blev gravid. En otillräckligt behandlad astma utgör en större risk för fostret än eventuella risker kopplade till medicinerna. Studier ger stöd åt att långvarig behandling med inhalationskortison, bronkodilaterande medel eller antileukotriener inte har något påvisat samband med för tidig födsel eller ökad frekvens av fosterskador. Om du känner dig osäker på dina läkemedel är det viktigt att du konsulterar med din vårdgivare så att du vågar följa behandlingsrekommendationerna.

Astma är en vanlig sjukdom, som innebär kronisk inflammation i luftvägarna med symptom som hosta och andnöd. Mellan åtta och tio procent av alla kvinnor i Sverige i barnafödande ålder har astma.

Hur påverkas astman under graviditeten?

Många kvinnor med astma upplever förändringar i sina symptom under graviditeten. Uppskattningsvis förbättras en tredjedel, en tredjedel förvärras och en tredjedel förblir oförändrade. Med andra ord: märker du att dina astmasymptom förändras, är det inget ovanligt.

Att vara gravid ger en ökad påfrestning för andningssystemet och även personer som inte besväras av astma kan uppleva mer andfåddhet och påverkan på andningen under graviditet. Därför är det extra viktigt att du som är gravid och har astma har kännedom om symptom, behandling och egenvård vid astma under din graviditet för att du ska kunna må så bra som möjligt.

Andfåddhet vid astmabesvär är mer ihållande och dröjer oftast kvar långt efter aktivitet. symptom som särskiljer astmabesvär från “vanlig andfåddhet” är hosta, pipande andning, väsande utandning och andnöd eller tryck över bröstet. Om du upplever något eller några av dessa symptom beror det förmodligen på att du inte är fullt kontrollerad i din astma och behöver öka din behandling.

Det övergripande målet för astmabehandling är att uppnå optimal kontroll över astman. Detta gäller särskilt under graviditeten, då välkontrollerad astma inte bara främjar din hälsa som blivande mamma utan även fostrets hälsa. Det är därför av yttersta vikt för dig som gravid med astma att ha god kunskap om faktorer som kan förvärra dina symptom och förstå vikten av att använda förebyggande läkemedel och behandling vid försämring.

Vad händer vid obehandlad och/eller okontrollerad astma?

Obehandlad eller okontrollerad astma kan ha negativa effekter på barnet. För gravida kvinnor som inte hanterar sitt astmatillstånd ökar risken för tillstånd som preeklampsi. Detta kan i sin tur leda till komplikationer såsom för tidig födsel och låg födelsevikt hos barnet.För att minska risken för okontrollerad astma är det viktigt att du justerar din behandling efter ditt dagsaktuella mående, alltså att du tar mer medicin när inflammationen i luftrören ökar och mindre när du mår bättre. En individanpassad behandlingsplan där du följer behandlingsrekommendationer baserat på dagsaktuellt mående kan hjälpa dig att optimera din behandling och således motverka risken för en okontrollerad astma.

Vilken är den vanligaste utlösande faktorn för astmaförsämring hos gravida?

Virusorsakade förkylningar eller att man inte tar sin inhalationskortison är den vanligaste utlösande faktorn till att försämras i sitt tillstånd när man har astma.

Är astmamediciner säkra att ta under graviditeten?

Ja! När det kommer till din astma är det viktigt att du använder astmaläkemedel i de angivna mängderna som din vårdgivare har rekommenderat. Inhalationskortison är den vanligaste behandlingen för astma och är säkert att ta under hela graviditeten.

För dig som blir försämrad i din astma kan du även behöva kortison i tablettform. Inte heller anses det öka risken för fostret, förutsatt att doseringen följer din vårdgivares ordination.

Riskerna med obehandlad astma är större än riskerna med astmamediciner. Kontakta din vårdgivare om du är osäker eller har frågor om specifika mediciner så att du känner dig trygg med att ta din behandling.

Hur kan jag bäst hantera min astma under graviditeten?

Att ta hand om dig själv är en central del i att uppnå kontroll över din astma, och att utbilda dig själv och förstå din sjukdom är avgörande steg i denna process. Du är redan på rätt väg för att optimera hanteringen av din astma. Eftersom astma är en sjukdom som kan variera över tid, är det viktigt att kunna anpassa din behandling efter dina nuvarande behov.

Behandling och egenvård:

  • Följ dina behandlingsrekommendationer
  • Kontakta din vårdgivare om du är osäker på din behandling eller upplever otillräcklig effekt av din behandling. Målet är att du ska vara symptomfri från din astma.
  • Liksom alltid är det viktigt att du har en korrekt inhalationsteknik så att du får i dig läkemedlet korrekt och där det gör nytta. Om du är osäker bör du kontakta din vårdgivare som kan kontrollera din inhalationsteknik. På janusinfo finns filmer som visar hur du ska gå tillväga för varje specifik inhalator.
  • Undvik det som triggar dig i din astma, tex starka dofter, kyla/värme, pälsdjur, röklukt, stress.
  • Motionera och återhämta dig vid behov.
  • Undvik det du är allergisk mot.
  • Övervikt och fetma kan ge större besvär.
  • Andningstekniker: lär dig avslappnings- och andningstekniker såsom djupandningsövningar och yoga. Dessa tekniker kan hjälpa dig att hantera stress och minska risken för astmaanfall.
  • Undvik infektioner.

Sammanfattning Målet med astmabehandling är full astmakontroll och symptomfrihet. Om du upplever symptom betyder det att din astma inte är välkontrollerad och du bör kontakta din vårdgivare för att optimera din behandling. Vill du få bättre kontroll på din astma och hjälp att justera din behandling för att optimera ditt mående? MediTuner är ett digitalt behandlings- och egenvårdsverktyg som hjälper dig som har eller behöver utredas för astma. Astma är en variabel sjukdom där symptom och lungfunktion varierar dagligen och med hjälp av MediTuner får du stöd i hur du ska justera din behandling och hantera din sjukdom. Du som misstänker astma eller redan har en diagnos känner säkert igen dig i svårigheterna att tolka dina symptom. Med det digitala verktyget MediTuner får du inte bara en ökad insikt i dina unika symptom utan också ett effektivt verktyg för att ta hand om din hälsa.

Vilka verktyg kan jag använda för att se till att min astma är kontrollerad under graviditeten? Att noggrant övervaka din astma är avgörande för att uppnå kontroll över symptomen, bibehålla normal lungfunktion, säkerställa en positiv prognos för din astma, och för att säkerställa att din medicinering är optimal utan risk för under- eller övermedicinering. MediTuner erbjuder en digital lösning för att övervaka din astma. Genom att använda denna app i kombination med en bärbar lungfunktionsmätare kan du enkelt följa din astmas status och justera din behandling vid behov.

Källa:

  • Astma- & allergiförbundet
  • BAMSE
  • Nationellt kliniskt kunskapsstöd
  • janusinfo.se
  • 1177.se