AdobeStock_374293694

Att amma tvillingar

Elisabeth Hjärtmyr

ByElisabeth Hjärtmyr

Barnmorska och amningsspecialist

Alla barn är olika – de har olika personlighet, olika sugkraft och olika tag om bröstet. Så även tvillingar (eller fler). Det tar tid att lära känna barnen.

Amma gärna ett barn i taget till att börja med, för att lära känna dem var och en för sig. Vissa barn suger kraftfullt, har ett tydligt temperament och får därmed i sig en stor mängd bröstmjölk på kort tid. Andra barn har en svagare sugkraft och ett lugnare temperament som gör att amningen tar längre tid.

Räcker mjölken till fler barn?

Brösten ställer in sig på den bröstmjölksmängd som efterfrågas. Ju mer barnen suger, ju mer mjölk bildas. Efterfrågan styr tillgången. För många räcker därmed den egna bröstmjölken till båda barnen.

Det kan dock vara bra att byta barn och bröst olika mål – det ena barnet kanske drar igång bröstmjölken mer än det andra barnet. De hjälps helt enkelt åt att stimulera till ökad bröstmjölksmängd.

Du kan också handmjölka/bröstmjölksstimulera före eller efter amning, för att stimulera till ökad mjölkmängd senare.

Amma två barn samtidigt- gör så här

Lägg barnen till brösten, ett barn i taget. Du kan gärna amma barnen i ”tvillingläge” redan från början. Det finns olika amningsställningar även vid dubbelamning. Att dubbelamma sparar tid men är något du behöver du träna på. Tänk fyra ”T”: tid, tillit, tålamod, träning. Redan på BB kan du önska stöd i hur du kan amma två barn samtidigt.

Så kan du förbereda dig

Ha kuddar redo, amningskudde eller flera andra kuddar: bakom ryggen, under armen, sitt upp rakryggad så du inte belastar din rygg och nacke.

Tips! ha en plats hemma där du sitter i början, med allt som du kan behöva tillgängligt runt dig.

Tvillingamning 900x600