begin with normal food_pexels-karolina-grabowska-7946691-free

Att börja med vanlig mat

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Vid omkring sex månaders ålder är det dags för ditt barn att lära sig äta vanlig mat. Modersmjölk är verkligen supermat för din bebis och fungerar amningen är det bra att fortsätta med den parallellt med att du introducerar vanlig mat. Det är en spännande tid när barnet får upptäcka nya konsistenser och smaker.

Slät mat den första tiden

För att ditt barn ska lära sig att hantera den nya maten är det bra att börja med släta puréer. Barnet har inte använt munnen och tungan på det här sättet förut och sugtekniken är en helt annan teknik än vad som krävs för att hantera vanlig mat. Det är lätt att få intrycket att barnet inte tycker om maten i början eftersom den ofta kan åka ut ur munnen igen. Men det är en helt naturlig del av barnets inlärning av munmotoriken och tillvänjning av de olika smakerna.

Ett enkelt tips är att mosa en banan eller kokt potatis med en gaffel. Du kan också göra mos av rotfrukter och grönsaker. Efter hand kan du börja med annan mat, exempelvis fisk. Ta lite av familjens middag innan du kryddar den och mosa smakportioner på en tallrik. Låt gärna barnet plocka, kleta och prova maten fritt även om det blir kladdigt överallt, det hör till! Ta gärna lite kallpressad rapsolja och blanda i maten för en bättre konsistens. Rapsolja är bra eftersom barn under två år kan behöva lite extra fleromättat fett. Alex&Phil har en extra mild rapsolja för barn, som uppfyller de krav som gäller för barnmat och som du kan läsa mer om här.

Var inte rädd för att ge smakprover som har mycket smak och att prova flera gånger. Du behöver inte bli stressad om det inte går så fort som förväntat. Som med så mycket annat när det gäller barn finns det många åsikter om hur saker och ting ska göras bäst. Men oftast handlar det om enkelt förnuft och kom ihåg att det är ingen annan som känner ditt barn lika bra som du själv!

Smakportioner med mindre bitar

I takt med att barnet blir äldre (ungefär 8-10 månader), beroende på hur ditt barn lär sig hantera maten i munnen, kan du börja med smakportioner med lite mindre bitar i. Gröna ärtor är alltid roligt att plocka med. Det viktigaste är att smakbitarna är små och har mjuk konsistens så att barnet inte sätter i halsen. Här kan du lära dig hur du gör om olyckan ändå är framme.

Färdiglagad barnmat som smoothies, gröt och måltider är ett bra och säkert komplement till den mat du lagar själv. På förpackningen framgår från vilken ålder produkten kan användas. Klämmisar är bra och smidiga att ha med sig. Ett tips är att variera hur barnet äter genom att mata med sked direkt från klämmisen eller klämma ut innehållet på en tallrik.

Tänk på hygienen

Eftersom barn under ett år är känsliga för bakterier och virus är det viktigt att tänka på hygienen. Tvätta händerna innan, tillaga köttfärs och kyckling ordentligt så att den är helt genomstekt och genomkokt. Händer och köksredskap ska rengöras noga efter att du har hanterat rått kött och kyckling. Ställ in mat som ska sparas i kyl eller frys så snart som möjligt.

Källor: