stötta som ammar_338207674

Att stötta den som ammar

Elisabeth Hjärtmyr

ByElisabeth Hjärtmyr

Barnmorska och amningsspecialist

Man vet att eventuell partners stöd är betydelsefullt för hur amningen blir. Dels genom att inhämta kunskap under graviditeten för att förstå hur amningen fungerar under de första dygnen men också för att medförälderns stöd vid själva amningen är betydelsefullt.

Är man två föräldrar är båda lika viktiga för barnet, som behöver få chansen att knyta an till båda. Mamman kan behöva få avlastning och hämta ny energi till amning och vaknätter. Det är ett perfekt tillfälle för den andra föräldern att få egen tid tillsammans med sitt barn.

Studier visar att om den icke födande föräldern har kunskap om hur amningen fungerar och har kunskap om barnets beteende den första tiden, så ammar mamman mer och längre.

Har man skaffat barn själv, kan en förälder, ett syskon, en vän eller någon annan som står mamman nära också vara till stöd. Oavsett familjekonstellation är det fördelaktigt för mamman att få stöd i den nya situationen med amningen och att få avlastning, för att få chansen att ladda batterierna.