Har du fått veta på ett tidigt ultraljud att du väntar två barn? Att få veta att man väntar tvillingar kan kännas både härligt och helt omskakande.
Det är vanligt med tidiga och starka graviditetssymptom när man väntar fler än ett barn, det beror på att dina nivåer av gravidtetshormonet hCG är extra förhöjda. Även risken för att utveckla graviditetsdiabetes, GDM och havandeskapsförgiftning (preeklamspi) är förhöjda, eftersom det innebär en större påfrestning för din kropp att vänta fler än ett barn.
Därför kommer du att gå på tätare kontroller på barnmorskemottagningen - för att ha tätare kontroll på ditt blodtryck och blodsocker. Hos BMM kommer du att få göra en så kallad glukosbelastning för att se hur din kropp klarar av att reglera höga blodsocker.Du kommer också att behöva äta ett blodförtunnande läkemedel, Trombyl, från graviditetsvecka 10-12 för att minska risken för havandeskapsförgiftning (preeklampsi).
När man väntar tvillingar är det vanligt att man samlar på sig mer vätska än när man väntar ett barn det här i kombination med att din blodvolym ökar gör att dina njurar får jobba lite hårdare och du kommer att behöva gå och kissa oftare än vanligt.
Cirka 50 % av tvillingarna föds före 37 graviditetsveckor och 10 % före 32 veckor.
Enäggstvillingar eller tvåäggtvillingar?
Tvillingar kan vara tvåäggstvillingar eller enäggstvillingar. För tvåäggstvillingar finns det en ökad chans om det finns tvillingar i släkten. Det är två separata ägg som blivit befruktade vid samma ägglossning/tillfälle. Enäggstvillingar är en ren slump. Ett befruktat ägg delar sig till två. Antal tvillingfödslar i Sverige är 1-2% av alla födslar per år.
Det finns 3 olika slags tvillinggraviditeter:
- Dichoriotisk diamniotisk "DCDA" tvillinggraviditet (ca 70 %) - kan vara både enäggstvillingar (monozygota) och tvåäggstvillingar (dizygota): är den allra vanligaste formen av tvillingar .
- Monochoriotisk diamniotisk "MCDA)" tvillinggraviditet (ca 30 %): är alltid enäggstvillingar (monozygota). Fostren har en gemensam moderkaka, men separata amnionsäckar, tunn skiljevägg.
- Monochoriotisk monoamniotisk "MCMA" tvillinggraviditet - enbart enäggstvillingar: barnen har En gemensam amnionsäck samt gemensam placenta. Det här är en ovanlig form (enbart 1 % av alla tvillingar) med en hög risk för missfall (25–30 %) och förenad med andra risker under graviditeten. ## Fler kontroller Inom vården räknas en tvillinggraviditet som en högriskgraviditet. Det innebär att du som väntar tvillingar får gå på fler kontroller, både hos barnmorskan och hos läkare, och göra fler ultraljudsundersökningar. Om du väntar tvåäggstvillingar kan du få komma på kontroll ungefär en gång i månaden. Om du väntar enäggstvillingar kan kontrollerna vara så täta som två gånger i månaden. Vårdpersonalen kontrollerar att allt står rätt till och att barnen växer som de ska.
Många blir större
Den som väntar tvillingar kan bli större och magen kan tidigt vara lika stor som någon som precis ska föda. Många upplever också graviditeten som mer påfrestande. Man kan vara mindre rörlig och ha svårt att plocka upp saker från golvet, knyta skorna eller resa sig ur soffan. Många får också mer graviditetssymptom än andra. Det är vanligt med halsbränna och att sova dåligt, och att de flesta vanliga gravidsymptom generellt är lite värre än för den som väntar ett barn.
Det behövs mer förberedelse
– Min upplevelse är att man behöver förbereda sig ännu mer när man väntar tvillingar, både för graviditeten och för att det blir lite jobbigare; man blir tyngre och större snabbare. Det säger Åsa Holstein, som är barnmorska och verksamhetschef på Babygruppen.
Hon menar också att det för de flesta blivande tvillingföräldrar är naturligt att förbereda sig mer.
– Jag upplever att tvillingföräldrar ofta är bättre förberedda – för graviditeten och för födseln och för tiden efteråt. Just för att det behövs. De förstår att ”nu måste vi rusta oss så att vi klarar av att ta hand om två barn samtidigt!”
Källa:
- Abascal, G., & Huss, M. S. (2018). Att föda. Bonnier Fakta.
- Ajne, G., Blomberg, M. & Carlsson Y. (2021). Obstetrik, Studentlitteratur.
- 1177.se