baby energy_144862136

Barn behöver energi/kalorier

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Det spelar egentligen inte så stor roll vilken mat du börjar med, men det bör i huvudsak vara näringsrik mat. För att barn ska må bra behöver de energi - kalorier - som de får genom att äta rätt mat. Den energi som barn får i sig genom maten består av näringsämnen som protein, kolhydrater, fett och kostfibrer. Barn har ett större energibehov än vuxna i relation till sin kroppsstorlek eftersom de växer och utvecklas. Det är förstås viktigt att vi alla äter bra mat med bra kalorier men för barn är det desto viktigare.

Energibehovet varierar

Det finns ingen exakt formel för att beräkna ett barns energibehov men tillväxtkurvan brukar ge en bra indikation om intaget är lagom. Energi uttrycks både i kilojoule (kJ) och kilokalorier (kcal) och om du köper färdiglagad mat kan du se på förpackningens näringsvärdedeklaration hur mycket energi den innehåller per 100 gram. Ett barn i tvåårsåldern behöver ca 990-1070 kcal medan en treåring behöver ca 1190-1260 kcal.

Eftersom barn äter små portioner är det viktigt att den mat de äter är så näringstät som möjligt. Energimängden och näringsinnehållet i den färdigmat som finns i barnmatshyllan skiljer sig ganska mycket åt. Det är inte ovanligt att vissa produkter har mindre än hälften (ca 50-75 kcal/100g) av det kaloriinnehåll som de mest kvalitativa måltiderna har (ca 90-145 kcal/100g). Dessutom är det viktigt att kalorierna består av en bra balans mellan de olika näringsämnena och inte domineras av snabba kolhydrater från socker. Protein och kolhydrater ger 4 kilokalorier (kcal)/g, kostfibrer ger 2 kcal/g och fett ger 9 kcal/g.

Var noga med näringsinnehållet

Oavsett om du lagar mat till ditt barn eller köper färdiglagad mat är det bra att vara noga med ingredienserna och deras näringsinnehåll. Kolla och jämför alltid baksidan på den färdiglagade maten du köper och var extra vaksam om maten är billigare än liknande produkter i hyllan - en tumregel är att bra mat med bra ingredienser oftast inte är den som är billigast!

För ett välbalanserat kaloriintag bör det sammanlagda energiinnehållet i den kost som ett friskt barn i åldern 6-11 månader får i sig till ca 7-15 % komma från protein, 30-45 % från fett och 45-60 % från kolhydrater. För barn i åldern 12-23 månader är motsvarande fördelning ca 10-15 % protein, 30-40 % fett och 45-60 % kolhydrater och för barn över 2 år ca 10-20 % protein, 25-40 % fett och 45-60 % kolhydrater. Det innebär alltså att kaloriintaget hos ett friskt barn i tvåårsåldern som får i sig de rekommenderade ca 1000 kcal/dag, bör bestå av cirka 25-50 g protein, 28-44 g fett och 112-150 g kolhydrater.

Bild5 Kyckling Äpple NY 900x600

Alex&Phils kyckling & äpplemåltid (200g) är naturligt rik på protein. Måltiden tillgodoser en femtedel (202 kcal) av en ettårings dagsbehov av kalorier och hälften (12,4 g) av det dagliga proteinbehovet. Protein är nödvändigt för att barnets benstomme ska växa och utvecklas normalt.

Källor: