AdobeStock 347397364-edit

Barn känner igen musik

I denna vecka pratar vi om att sjunga för sin bebis och att sjunga något den känner igen, på temat social utveckling.

Att använda sin röst och kropp för att lugna sin bebis är något vi gör helt intuitivt som föräldrar. Och att sjunga för dem är lika universellt mänskligt. Oavsett om vi har en sångröst eller knappt kan ta en ton.

När vi sjunger bidrar nämligen rytmen och tonarten till att lugna barnet och redan i förskoleåldern använder barn själva samma strategi - de nynnar när de ska somna eller medan de leker. Redan som små kan barn också känna igen musik. Nyfödda reagerar på låtar de hört när de låg i magen och vid sex månader känner barn igen musikstycken även om de spelas i en ny tonart. Och för bebisar gäller samma sak som för vuxna, de minns sångerna bättre om de själva sjunger med i dem.

Att trösta ett barn genom sång kan vara mer effektivt än att tala

Att sjunga för ledsna och upprörda barn är mer effektivt än att tala med dem, enligt en kanadensisk studie. Men repertoaren får inte vara för omfattande. Bebisar föredrar det de känner igen och helst det man själv brukar sjunga för dem. Att sjunga är nämligen inte bara effektivt för att lugna upprörda barn, det stärker också relationen att ha ”sina egna” sånger som man ofta sjunger tillsammans. Just välkända sånger verkar alltså extra viktiga och populärast blir de som bebisen lärt sig just av sina föräldrar. Låtar de istället lärt sig från teven blir sällan lika populära.

Typiska beteenden:

  • Lyssnar intensivt
  • Visar intresse för sånger som hen hört tidigare
  • Härmar