AdobeStock 610866394

Barn lär sig nya ord varje dag

Den kommande månaden kommer vi prata om ordförrådsspurten och “min, mitt och mina!”- på temat språket och social utveckling. Under ditt barns andra levnadsår kommer du att få uppdateringar två gånger i månaden.

Generellt kan barn i den här åldern använda knappt två hundra ord. Men de förstår långt fler än så! Det tar i genomsnitt fem månader från att barn förstår ett ord till dess att de själva kan använda det. Under det kommande året är den språkliga utvecklingen intensiv för många barn vilket innebär att de lär sig ungefär två till tre nya ord varje dag. Hos vissa barn är språkutvecklingen ännu snabbare, med tio nya ord om dagen! Medan andra barn förstås är senare språkligt sett.

Vissa uttrycker sig knappt enstavigt långt upp i tvåårsåldern. Kanske använder barnet mer gester och ansiktsuttryck för att kommunicera eller visar vad det vill genom att dra en i armen. Många barn pratar också grötigt och har egna ord för saker. Kanske behöver de föräldrarnas hjälp med översättning för att andra ska förstå. Andra barn börjar redan nu ställa frågor, vilket förstås är världens mest effektiva sätt att få reda på vad saker heter och hur de hänger ihop och fungerar.

Typiska beteenden:

  • Kan upplevs frustrerad
  • Leker med inlevelse
  • Vill försöka själv
  • Humörsvängningar
  • Vill vara delaktig