AdobeStock 322300587

Barnet lär genom repetition

Den kommande månaden kommer vi prata om hur barn lär sig genom repetition och uppmärksamhetsprincipen - på temat beteende och tänkandets utveckling. Under ditt barns andra levnadsår kommer du att få uppdateringar två gånger i månaden.

En grundläggande förutsättning för att barn ska lära sig nya saker är att de får uppleva och testa dem om och om igen. Repetition är grunden för allt mänskligt lärande. Den lilla hjärnan behöver nöta in minnesspår och för att det ska ske är repetitionen nödvändig. Forskning visar att barn faktiskt lär sig bäst om repetitionen inte bara är snarlik, utan om exakt samma sak upprepas om och om igen. När forskare studerat hur barn lärt sig nya ord från godnattsagor upptäckte de att de barn som fick höra samma saga varje kväll lärde sig bättre än de som fick lyssna på lite olika sagor där orden upprepades.

Eftersom små barns hjärnor behöver upprepning så gynnar repetition all slags inlärning, även om minnet och språkutvecklingen är det som tydligast studerats. Som förälder betyder det alltså inte att det bara är att man kan behöva läsa samma saga kväll efter kväll, utan att ha rutiner hjälper barn att lära sig vad som gäller i olika situationer. Också i sociala sammanhang kan man behöva påminna sig om att upprepning är enda vägen framåt. När man, till exempel, ser barnets lilla hand smyga upp bakom kompisens rygg trots att man hundra gånger sagt att man inte får puttas. Att barn inte gör som man säger innebär alltså inte att de inte lär sig, utan bara att det inte upprepat sig tillräckligt många gånger.

Typiska beteenden:

  • Provar saker upprepade gånger
  • Humörsvängningar
  • Kan upplevas frustrerad
  • Vill vara delaktig
  • Vill försöka själv