Den kommande månaden kommer vi prata om hur barnet börjar prata med gester, ljud och ord, samt om hur lek hänger ihop med detta, på temat lek och språklig utveckling. Under ditt barns andra levnadsår kommer du att få uppdateringar två gånger i månaden.
Nu börjar en ny spännande fas i barnets utveckling. Barnet börjar prata! För de flesta barn kommer de första orden någon gång mellan 11-14 månader. I genomsnitt kan en ett-åring säga några ord (eller ljud som betyder något särskilt). Men under det närmaste året kommer barnet att lära sig förstå och själv säga betydligt fler ord än så. Ibland pratar man om barnets andra år som en ordförrådsspurt. Vissa väntar dock innan de säger ett pip medan andra redan har ord eller ljud för femtio saker.
Men än så länge sker en stor del av barns kommunikation genom gester. De visar, pekar, ser frågande på oss, nickar och sträcker sig mot sådant de vill ha. Det är fiffig kommunikation för de som ännu inte kan så många ord. Genom att vi tolkar barnets gester och svarar på dem med ord, ”vill du ha bollen?”, lär de sig då namnet på det de är sugna på.
Att vi sätter ord på det som barnen är intresserade av gör deras inlärning mer effektiv än när vi pratar spontant med dem, utifrån våra egna impulser. Deras intresse är den bästa motivationskraften till inlärning. Genom att tolka deras försök att prata som ord (”pa-pa” som pappa), bli förtjusta och upprepa ordet, så sporrar vi deras språkutveckling ytterligare.
Typiska beteenden:
- Kommunicerar på flera sätt
- Låtsaslekar
- Härmar vuxna i leken
- Utvecklar förmågor genom lek
- Skiftar i humör