Barnvagnens olika delar-unsplash

Barnvagnens olika delar

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Du behöver ha en liggdel till vagnen om den ska användas till en nyfödd. Ett tips är att bestämma vilken typ av vagn du vill ha först, och utefter det bestämma liggdel.

Det är inte så stor skillnad på de olika liggdelarnas funktioner och dessutom använder du liggdelen så kort tid. I vissa vagnar ingår till och med liggdelen. Vad du ska bestämma är alltså om du vill ha en duo- eller kombivagn, läs mer om dem i artikeln om Välja liggdel. Om du bor i lägenhet där du måste lämna vagnen i trapphuset eller barnvagnsförrådet är det smidigast att ha en kombivagn, det vill säga en lift som du kan bära med dig barnet i. Det går ofta att bära även en separat liggdel men den är tyngre, större och klumpigare.

Hopfällning

Det här kan vara lite krångligt. Det finns massor av olika sätt som vagnarna fälls ihop på. I vissa fall måste man ta av sittdelen och vända den, i andra fall går vagnen att fälla med sittdelen på, men inte med liggdelen (att kunna fälla ihop vagnen med liggdelen på är ganska ovanligt). Att kunna fälla ihop med sittdelen på är vanligare men det finns även en hel del vagnar som man måste ta av sittdelen för att fälla ihop, eller vända den framåt. Tänk över om det blir jobbigt med detta extra moment och att ha två delar att hantera. Fördelen med en hopfällning i två delar är att vagnen ofta blir betydligt mindre än om den fälls med sittdelen på.

Babyskydd

En funktion som blir allt vanligare är att kunna sätta fast babyskyddet (bilstolen) direkt på chassit. De finns de barnvagnar som har tillhörande babyskydd som passar barnvagnen, men i de flesta fall kräver det att man köper till en adapter. Alla babyskydd passar inte alla vagnmodeller så ha det i åtanke innan du gör ditt köp. Åker du mycket bil kan det vara en bra idé att kunna fästa babyskyddet på vagnen så att du slipper väcka barnet när du ska göra ärenden (ska man använda vagnen långa stunder bör man förstås ha barnet i liggdelen).