shutterstock 489618412

Bärsjal

Det finns en uppsjö varianter av bärsjalar, från mer elastiska sjalar som passar bra för en nyfödd bebis, vävda sjalar som ger bättre stöd för tyngre bebisar eller s.k. Mei Tai-sjalar som är en blandning mellan bärsjal och ergonomisk bärsele.

Fundera på följande frågor:

- Hur länge vill jag kunna bära? Vill du framför allt bära när barnet är väldigt litet är det lämpligt att välja en bärsjal i trikåtyg som är lättare att knyta och är mjuk mot ditt barns känsliga hud. För större barn ger en vävd sjal bättre stabilitet och mer avlastning för dina axlar.

- I vilka sammanhang vill jag använda sjalen? Vill du framförallt ha en sjal som är snabb och smidig att ta på kan en så kallad ringsjal vara att föredra. Ska du bära under längre perioder och när barnet är lite större är en vävd sjal att rekommendera. Den ger bättre stöd.

- Hur vill jag bära? Ett spädbarn bör alltid bäras på magen så att du kan ha uppsikt över barnet. Många föräldrar väljer att börja med en trikåsjal för att sedan gå över till en vävd sjal när barnet är större. Med en vävd sjal kan du bära barnet både på magen och ryggen vilket ger variationsmöjligheter.

Mei Tai-sjalarna har en sittdel liknande en bärseles, men istället för axelband och höftbälte så har den sjaländar som knyts framtill på samma sätt som en sjal. Med en sådan modell kan du bära både på magen och ryggen (se nedan bild).

PastedGraphic-3 (kopia)

Fördelar med bärsjal: + De är ”steglösa” och passar på så vis många olika kroppsformer + Smidiga att amma i + Tar liten plats och är enkla att ta med sig

Fysioterapeutens Maria Fernandos råd: - Det viktigaste är att bärsjalen håller bebisen nära din egen kropp, det vill säga att hävstången blir så kort som möjligt. Detta minimerar belastningen. - För bästa komfort bör en sjal vara knuten högre än en bärsele, midjebandet ska sitta just i midjan. Ledorden ”högt och tight” gäller för att minska tyngdpunktsförskjutningen framåt.