Article 3

Bilmodell & val av stol

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Våra artiklar om vilken bilbarnstol du behöver och varför det är säkrare med en bakåtvänd bilbarnstol har förhoppningsvis gett dig mer klarhet i varför det är viktigt med kvalitetstester som Plustest samt bakåtvänt åkande. När denna förståelse är på plats, är det dags att gå vidare i processen. Innan du köper en bilbarnstol kan det vara bra att ställa sig frågor som; vilken bilbarnstol är kompatibel med min bil och vad finns det för olika installationsmöjligheter?

Installationsmöjligheter

Det finns två installationsmöjligheter: ISOFIX och bältesmontering.

ISOfix installation

ISOFIX är ett fästsystem för bilbarnstolar som är internationellt standardiserat och finns i princip i alla bilar som tillverkats efter 2006. Bältesmontering innebär istället en installation med hjälp av bilens eget trepunktsbälte. Här är det bra att se över vad just din bil har för möjligheter.

Ur en säkerhetssynpunkt är det ingen skillnad om din bilbarnstol installerats med ISOFIX eller med bältesmontering. Dock är en ISOFIX-installation generellt enklare och minskar risken för den mänskliga faktorn att installera fel. Vissa bältesmonterade bilbarnstolar har idag smarta funktioner för att underlätta installationen, bland annat självåtdragande förankringsband. Över 50% av alla bilbarnstolar är i någon utsträckning felmonterade, så se till att välja en bilbarnstol som underlättar installationen.

Hur vet jag om bilbarnstolen passar i min bil?

Känner du dig osäker på om bilbarnstolen passar i just din bil har flera av bilbarnstolstillverkarna så kallade billistor för att ge dig bästa möjliga guidning genom ditt köp. Det är också bra att komma ihåg att olika platser i bilen kan vara kompatibla för olika typer av bilbarnstolar. Samma bil kan exempelvis både vara kompatibel för ISOFIX och bältesmonterade bilbarnstolar fast på olika ställen i bilen. Då kan du som har flera barn med fördel kombinera bältesmonterade bilbarnstolar och ISOFIX bilbarnstolar.

Läs mer om valet av bilbarnstol och vikten av bakåtvänd bilbarnstol i vår bilbarnstolsguide som du hittar under Artiklar och Verktyg.