AdobeStock 463276984

Bita & knuffas

Den kommande månaden kommer vi prata om att bitas och puttas och vad scaffolding innebär - på temat social och tänkandets utveckling. Under ditt barns andra levnadsår kommer du att få uppdateringar två gånger i månaden.

Många barn går i den här åldern igenom en period när de knuffar eller biter andra. För en som förälder kan det vara en utmaning. Att barnet göra illa andra kan få en att skämmas och känna att man brustit i uppfostran. Risken finns att man då blir onödigt hård när man säger till. Eftersom barn är bäst hjälpta av ett lugnt bemötande är ens första uppgift som förälder att lugna sig själv. Att påminna sig om att barnet nu tar sina första steg i sin sociala utveckling och att det lär sig även av sina misstag kan hjälpa en att lugna sig. Att fundera över i vilka situationer eller med vilka människor som barnet brukar bitas eller puttas underlättar också. Det ökar chansen att man kan förekomma och avleda barnet.

Som vuxen får man vara på tårna

Eftersom barn i den här åldern saknar impulskontroll är det lönlöst att förklara för dem att det är fel att göra andra illa. Eller, givetvis säger man åt dem, men man kan inte räkna med att det minskar beteendet. Istället måste man som vuxen vara på tårna och se till att det inte händer. Att tänka på vad som kan ligga bakom beteendet kan också hjälpa. Vissa barn bits för att munnen i den här åldern är i fokus för deras upptäckande av världen. Skillnaden mellan att bitas och att pussas är hårfin vid 18 månader.

Barn bits eller puttas också för att de känner sig trängda. När de ännu inte kan uttrycka sig och tala om vad de behöver kan puttande och bitande bli deras sätt att värja sig. De kan också puttas och bitas för att det ger dem uppmärksamhet och spännande reaktioner. De förstår ännu inte orsak och verkan och kan bli upprymda bara av sin förmåga att påverka omgivningen. De kan heller inte koppla ihop ett annat barns gråtande med sina egna handlingar. Att man tålmodigt avleder eller lyfter bort barnet när något hänt, hjälper dem att på sikt förstå hur man ska vara med andra. Att rikta uppmärksamheten mot det barn som blivit bitet eller puttat kan bidra till att minska beteendet eftersom barnet då förlorar intressant uppmärksamhet snarare än vinner den. Kan man bemöta barnet lugnt, avleda så att puttande och bitande minskar och hjälpa barnet ur situationer där det känner sig trängt så brukar puttandet och bitandet avta efter högst några månader.

Typiska beteenden:

  • Humörsvängningar
  • Kan upplevas frustrerad
  • Vill vara delaktig
  • Vill försöka själv
  • Provar nya saker