Den kommande månaden kommer vi prata om hur bråk lär barnet att fungera socialt, och att fånga guldstunderna! - på temat anknytning och social utveckling. Under ditt barns andra levnadsår kommer du att få uppdateringar två gånger i månaden.
Är barns bråk verkligen en del av deras sociala utveckling? Ja, det är det faktiskt. Det är dessutom viktig träning inför att barn ska bli fungerande människor, även om det verkar både besvärligt och irrationellt för oss vuxna.
Idag menar forskarna att småbarns bråk med varandra faktiskt är viktiga för deras sociala och känslomässiga utveckling. Genom konflikterna tränar de sig på att leva sig in i någon annans situation, hur sociala regler fungerar, att ta andras perspektiv och att hantera sina egna och andras känslor. Detta är en viktig grund för att lära sig samarbeta, fungera i grupp och, på sikt, att dela med sig. Som förälder är det lätt att fokusera på barnens ilska. Men forskarna menar att barnen sällan menar att skada någon. Ilskan handlar snarare om att barnet vill styra leken åt sitt eget håll eller vill skydda sina grejer.
Föräldrar tenderar att favorisera
Självklart behöver barn stöd av vuxna för att hantera konflikterna. Men forskningen antyder att man kan behöva rannsaka sig själv som förälder när man ingriper. Föräldrar tenderar nämligen att favorisera, inte sitt eget barn, utan det andra barnet i konflikten. Och framför allt gäller det flickmammor! Som förälder ställer man alltså högre krav på sitt eget barn än på andra, framför allt om man har en dotter. Enligt studien är man heller inte särskilt rättvis när man hjälper barn att fördela leksaker. Man kräver av sitt eget barn att det ska vara generöst och bussigt medan ens krav på andras barn är lägre.
Man kan tänka sig att detta inte handlar om att man som förälder står på det andra barnets sida utan snarare att man använder situationen för att lära sitt barn sociala regler. Att vara generös och bussig har många fördelar och att pränta in det i sitt barn gynnar det på sikt. Balansen i att ställa rimliga krav på sitt eget barn och förmedla att man står på sitt eget barns sida kan man dock behöva fundera kring. Särskilt om man har en dotter. Kanske är det inte gynnsamt för flickor att bita ihop om sin egen vilja även om det gör en populär?
Typiska beteenden:
- Söker närhet och bekräftelse
- Kan upplevs frustrerad
- Humörsvängningar
- Vill vara delaktig