AdobeStock 628400272

Bröstmjölksstimulering

Elisabeth Hjärtmyr

ByElisabeth Hjärtmyr

Barnmorska och amningsspecialist

Bröstmjölksstimulering innebär att mamman själv stimulerar brösten till att producera mer mjölk. Att det kallas bröstmjölksstimulering beror på att det är vanligt att det inte kommer någon mjölk alls eller endast några droppar vid de första tillfällena. Detta är helt normalt och om du fortsätter att bröstmjölksstimulera startar mjölkproduktionen snabbare och mjölkmängden ökar. Urmjölkning och handmjölkning är begrepp för samma sak.

Fördelarna med tidig bröstmjölksstimulering

Timmarna efter förlossningen är nivåerna av amningshormonerna oxytocin och prolaktin extra höga. Att börja handmjölka/bröstmjölkstimulera så tidigt som möjligt efter födseln om barnet inte suger, när det stora hormonpåslaget peakar, ger en snabbare och större mjölkproduktion senare.

Så gör du om barnet inte suger

Om barnet inte suger och är frustrerat över att det inte får tillräckligt med mjölk fortsätter du att handmjölka minst åtta gånger per dygn. Antalet gånger per dygn är viktigare än hur länge per tillfälle, så hellre flera korta stunder då och då, än få långa stunder. Om du ger barnet tillägg efter amning, kan du handmjölka efter amning eller tillmatning, för att stimulera till mer mjölk senare. I början kommer det få droppar råmjölk, vilket är helt normalt.

Så kan du göra för att öka mängden bröstmjölk

Att vara nära ditt barn kan öka frisättningen av oxytocin, det hormon som påverkar utdrivningsreflexen och gör att mjölken kommer ut ur brösten. Försök därför att vara mycket nära ditt barn, gärna hud mot hud. Utdrivningsreflexen stimuleras även av barnets doft och ljud/skrik. Du kan till exempel lukta på något som barnet har haft på sig eller spela in ljudet från barnets skrik att lyssna på för att öka mjölkmängden. Det är också viktigt att vila, dricka, äta och att ha god smärtlindring om du har ont.

Så bröstmjölksstimulerar/ urmjölkar/handmjölkar du:

  • Det är viktigt med god handhygien före och efter bröstmjölksstimulering/urmjölkning. Tvätta händerna med tvål och vatten.
  • Stryk lätt över bröstet från bröstkorgen och mot bröstvårtan några minuter i du börjar handmjölka.
  • Forma sedan fingrarna som ett ”C”, strax utanför vårtgårdens ytterkanter. Tryck lätt bak mot bröstkorgen, tryck sen ihop fingrarna mot varandra och för dem framåt mot bröstvårtan.
  • Flytta fingrarna runt vårtgården så att du stimulerar hela bröstet.

Stimulera bröstet några minuter per bröst och upprepa flera gånger. Byt bröst när det slutar komma mjölk.

Det kan ta flera minuter/tillfällen innan mjölken kommer, vilket kan upplevas som lång tid. Ha tålamod och fortsätt att stimulera. Kommer det ingen mjölk eller du vill öka mjölkmängden kan du fortsätta några minuter till. Första gången kanske det inte kommer en enda droppe, det är normalt och gör inget. Du kan tänka att du beställer mjölk till senare.