AdobeStock 589147916-edit

Depression under graviditeten

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Att leva med en depression är svårt. Det är utmanande, utmattande och kan även kännas frustrerande. Men du är inte ensam. Det du känner just nu har inget att göra med dig som förälder och det betyder inte att du älskar ditt barn mindre. Det betyder att du behöver hjälp och det finns många hjälpmedel och behandlingar tillgängliga för dig.

Om du har blivit diagnostiserad med klinisk depression, eller om du misstänker att du lider av psykisk ohälsa, eller om du faktiskt är så överväldigad av den situation du befinner dig att du inte ens hunnit känna efter, ta nu en sekund och reflektera över vad det är som händer. Hur mår du psykiskt och fysiskt? Tar du hand om dig själv? Om inte, är det något som stoppar dig från att göra det? Har du känt dig nere på sistone? I så fall, är den känslan bestående? Njuter du lika mycket av olika aktiviteter som du brukade?

Vanliga indikationer på att du kan lida av en depression

Depressiva sjukdomar kan te sig på många olika sätt och i olika grad. De är dock definierade som humörsvängningar i större eller lägre utsträckning vilka karaktäriseras av känslor som ledsamhet, hopplöshet, eller att känna sig frånkopplad. De kan till och med orsaka matsmältningsproblem, kronisk smärta och andra fysiska problem.

Om du har upplevt minst fem av följande symptom listade nedan under de senaste två veckorna kan det innebära att du lider av en depression och då bör du söka hjälp, hos din barnmorska, på BVC eller hos din husläkare:

  1. Trötthet eller brist på energi
  2. Förändringar i aptit
  3. Känt dig deprimerad
  4. Känt dig värdelös
  5. Koncentrationssvårigheter/svårt att fatta beslut
  6. Svårigheter med att sova (insomnia) eller sover för mycket (hypersomnia)
  7. Känt dig för mycket upp i varv eller för långsam
  8. Brist på tillfredsställelse eller minskat intresse för de flesta aktiviteter
  9. Självmordstankar

Om du är gravid kan depression även visa sig genom:

  • Sparsam eller knapp viktökning
  • Förhöjd ångest kring ditt barn
  • Konstant tvivel på dig själv som förälder
  • Att du har svårt att ta till dig att saker kommer lösa sig

Hur en depression kan påverka ditt liv som blivande förälder

Att vänta barn kan göra att en mängd känslor snabbt uppstår och det är normalt att känna sig orolig och överväldigad ibland. I vilket fall bör du vara uppmärksam på vad du känner och hur ofta du upplever dem här känslorna. En depression kan försämra din förmåga och lust att ta hand om dig själv.

Om du väntar barn är det viktigt att du får hjälp med din depression, inte bara för att förbättra ditt mående överlag, men för att det tillåter dig att ta bättre hand om dig själv och kan minska risken för en postpartum depression.

Om du är partner är det viktigt att även du söker hjälp om du upplever dessa svårigheter eller symtom. Att få professionell hjälp kommer att ge er ett bättre utgångsläge för att hjälpa varandra och få en så bra start som möjligt på ert föräldraskap.

Hur en depression kan påverka livet som ny förälder

Först av allt, grattis till den nya familjemedlemmen! Även om du känner dig utmattad och kanske lider en aning av sömnbrist finns det så mycket att njuta av och upptäcka med ditt barn. Det är något speciellt med varje fas. Snart kommer du att se hens första leende, se när hen tar sina första steg och höra hens första ord. Tyvärr kan en depression hindra dig från att glädjas av milstolparna som de vackra ögonblick de är. Det kan stoppa dig från att vara där för ditt barn i den grad de behöver.

Som nybliven förälder kan att “ta hjälp” betyda mer än att bara ta ett steg mot att må så bra du kan. Genom att be om hjälp visar du även hur viktigt det är att våga sträcka ut handen när du behöver det. Depression är ett allvarligt, men behandlingsbart, tillstånd som drabbar över 280 miljoner människor över hela världen. Utan behandling kan det ha en negativ påverkan på din och ditt barns hälsa, din familj och på ditt dagliga liv.

Det finns olika behandlingar tillgängliga

Det finns många olika behandlingar och stödfunktioner tillgängliga, från psykoterapi till medicinering, här handlar det om att hitta den metod som passar dig. Du kan även vända dig till den ideella organisationen mamma till mamma. Låt dina nära och kära veta vad det är du kämpar med så att de kan finnas där för dig på bästa möjliga sätt. För att du ska få den hjälp du behöver är det viktigt att du är öppen med dina känslor.

Källa: