River-Birth-Story-138

Förbered dig inför amningen

Elisabeth Hjärtmyr

ByElisabeth Hjärtmyr

Barnmorska och amningsspecialist

En sekund efter födseln kommer nästa period – tiden med ditt nyfödda barn. De första dagarna betyder mycket för hur amningen kommer att bli framöver. Forskning visar att det gör stor skillnad för amningen framöver om du har ditt barn "hud mot hud" (som en groda på magen med näsan fri) direkt efter födseln – eller så snart det är möjligt om mor och barn har skilts åt av medicinska skäl.

De bästa förberedelserna inför amningen – 3 tips

Den första tiden direkt efter födseln har stor betydelse för hur amningen blir senare, och de 3 bästa tipsen inför amningen är:

1) Ha barnet oavbrutet hud mot hud med fria luftvägar tills det har sugit eller somnat. 2) Handmjölka/bröstmjölksstimulera om barnet inte sugit de första timmarna. 3) Uppmärksamma barnets sök- och sugsignaler. Barnet har nio stadier till att ta bröstet.

Vi går igenom respektive punkt i detalj nedan:

1) Hud mot hud efter födelsen Att ha sitt barn " hud mot hud" påbörjar den goda cirkeln genom att barnet håller sig varmt, skriker mindre och tar mindre av sina blodsockerreserver. Man har dessutom sett i studier att barn snabbare börjar suga på bröstet, tillmatas mindre med modersmjölksersättning, helammas mer, helammas längre och att mamman får färre bröstkomplikationer om barn är mycket hud mot hud i början. Med andra ord visar forskning på att amningen främjas av hud mot hud-kontakt.

Det är viktigt att du som förälder hela tiden har uppsikt över ditt barn och att barnet har fria luftvägar! Man får aldrig somna när barnet ligger på mage hud mot hud. Om du vill sova med barnet hud mot hud, måste din partner/någon annan vuxen ha barnet under uppsikt.

2) Stimulera till mjölkproduktion Man vet att amningshormonerna, oxytocin och prolaktin, peakar under den första tiden efter födseln. Många barn suger under den tiden men kan också ha ont i huvudet efter en sugklocka, må illa och kräkas eller somna efter en jobbig förlossning och därmed inte ta bröstet. I så fall kan du handmjölka/bröstmjölksstimulera istället.

Ett friskt fullgånget barn klarar sig utan att få i sig bröstmjölk/råmjölk det första dygnet. Men för att få igång mjölkproduktion, även om ditt barn inte vill suga/amma för stunden, kan du tidigt efter förlossningen börja handmjölka/bröstmjölkstimulera för att stimulera till mer mjölk. Hellre många gånger och korta stunder än få och långa. Det behöver inte komma en enda droppe mjölk, det viktiga är att brösten stimuleras. Om det kommer några droppar råmjölk, ge den till barnet med ett rent finger, en sked eller en liten medicinkopp.

3) Uppmärksamma barnets sök- och sugsignaler - Barnets 9 stadier till amning efter födseln Många friska fullgångna barn följer det här mönstret– som kan vara bra att känna igen – under de första timmarna efter födseln om det ligger hud mot hud hos sin mamma:

(1) Barnet skriker födelseskriket, (2) slappnar av och vilar efter födseln (3) vaknar upp, tittar, gör små rörelser med huvudet, blinkar och öppnar ögonen (4) gör slick- och munrörelser, sök-och-sugsignaler, rör på huvudet, greppar med händerna. (5) Därefter tar barnet en paus och vilar lite igen (6) närmar sig bröstet med korta kryprörelser eller glidande rörelser (ofta baklänges). (7) Barnet börjar nu bekanta sig med bröstet. Det slickar på bröstvårtan och masserar bröstet. Här gäller det att ha tålamod och låta barnet få ta sin tid. Efter en stund börjar barnet åter kravla sig upp till bröstet. Det kanske ligger och tittar lite på mamman och börjar sedan (8) suga på bröstet för att sedan (9) somna.

Barnets olika stadier kan vara olika långa, och variera från barn till barn.

Du kanske också gillar