shutterstock 754848886

Ditt barn fyller 2 år!

Den kommande månaden kommer vi prata om anknytning när barnet börjat gå och könsskillnader, på temat anknytning och social utveckling. Under ditt barns andra levnadsår kommer du att få uppdateringar två gånger i månaden.

Barnets upptäckarlust är beroende av att vi finns där om något skulle hända

Anknytning handlar i grunden om att barn ska skyddas mot faror. Och när barn börjar gå behöver de verkligen beskydd! Många är så uppfyllda av sin nya förmåga att de knallar på utan vare sig omdöme eller rädsla, intensivt upptagna av att upptäcka världen! Ett års erfarenhet av trygg anknytning till föräldrarna har ristats in som minnesspår i barnets hjärna.

I situationer när anknytningssystemet slås på, som på en ny plats eller bland okända människor, kan det gående barnet nu själv återställa närheten till sin förälder. Som föräldrar förstärker vi tryggheten genom att se till att barnet inte råkar illa ut och genom att se till att det har håll koll på var vi är. För barnets upptäckarlust är beroende av att vi finns där om något skulle hända. Därför ropar vi till barnet om vi går upp på övervåningen eller tar tvätten till badrummet. Kanske ser vi till att hålla oss i närheten den första kvarten i en ny miljö, tills barnet landat.

Vi känner intuitivt att vi är centrum i dess upptäckaruniversum, en utgångspunkt som det alltid kan komma tillbaka till. Den lyhördheten för barnets behov underlättar för barnets upptäcktsfärder och bidrar till dess trygghet. För även om barnets nyvunna förmåga innebär ett nytt steg också i anknytningsrelationen så kommer den relationen att fortsätta stå för barnets trygghet under många år framöver.

Typiska beteenden:

  • Interagerar med andra barn och vuxna
  • Utvecklar förmågor genom lek
  • Skiftar i humör