Visit midwife after

Eftervårdsbesöket

Anja Lundström

ByAnja Lundström

Barnmorska

Rutinerna för eftervårdsbesök, eller efterkontrollen som den också kallas, ser lite olika ut i olika regioner i Sverige. Ibland behöver du själv ringa till den barnmorska som följt dig under graviditeten för att boka in besöket, på andra platser ringer barnmorskan upp dig inom två veckor efter födseln för att stämma av hur du mår och hur er situation ser ut. Efter samtalet bokas sedan ett eller flera återbesök in efter dina/era behov.

Vid det fysiska besöket kontrolleras ditt blodtryck, blodvärde och vikt. Du erbjuds prata igenom förlossningsupplevelsen och dina erfarenheter av att föda, om amning, matning och eventuellt behov av amningsstöd. Du kommer också att bli erbjuden att göra en gynekologisk undersökning för att se hur en eventuell bristning har läkt, prata träning av bäckenbotten samt eventuellt behov av preventivmedel och kunskap om fertilitet.

Eftervårdsbesöket är ett bra tillfälle att prata om hur omställningen i familjelivet påverkat dig/er och be om hjälp om du känner dig nedstämd eller är orolig för något.

Vid det här besöket sammanfattar ni graviditeten, födandet och omställningen i familjelivet. Om behov finns remitterar eller rekommenderar barnmorskan dig/er vidare till andra professionella och/eller mottagningar.

Källa: