shutterstock 570042115

Egen vilja & starka känslor

Den kommande månaden kommer vi prata om anknytning och barnets egen vilja, och hur barn lär sig genom att härma andra - på temat anknytning och tänkandets utveckling. Under ditt barns andra levnadsår kommer du att få uppdateringar två gånger i månaden.

Barnets anknytningsrelationer förändras när det nu kan uttrycka sin egen vilja och börjar inse att den kan kollidera med andras. Eftersom ordet ”nej” är så viktigt för många barn i den här åldern tillkommer en dimension av förhandling i anknytningsrelationen. Det är en annan sak att skydda någon som tar strid än en som kan lotsas och lockas genom tillvaron. För med barnets egen vilja kommer också starka känslor.

Frustrationen kommer som ett brev på posten när barnet inte kan uttrycka vad det vill eller klarar sådant det föresatt sig. Plötsligt går inte barnet att trösta och lugna som tidigare. Som förälder kan man känna sig villrådig men känslostormarna betyder inte att anknytningen är försämrad. Tvärtom släpper barn mest loss känslorna med dem de är som tryggast hos. Det är i sina anknytningsrelationer som barnet riktigt utmanar. I den här åldern är alltså känslohantering och att jämka barnets egen vilja i fokus i anknytningen. Och att fokusera på att lugna barnets känslor är viktigare än att lära barnet vad som gäller. Den trygghet som man byggt upp med barnet under dess första år är nu basen i att hjälpa barnet att hantera stress, ilska och ledsnad. Att hitta sätt att lugna sina egna känslor som förälder är därför nu nödvändigt. Särskilt om man har ett viljestarkt litet barn.

Typiska beteenden:

  • Provar saker upprepade gånger
  • Vill försöka själv
  • Humörsvängningar
  • Kan upplevas frustrerad
  • Vill vara delaktig
  • Härmar beteenden