organic food_327694942

Ekologiskt eller inte

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Att köpa ekologisk mat handlar i grund och botten om vilken värld vi vill lämna efter oss till våra barn. Vår natur mår bättre när djuren får beta fritt, när olika grödor odlas på fälten och när inte kemiska bekämpningsmedel används. Ekologiska gårdar har 30 % högre biologisk mångfald och hela 50 % fler bin och andra pollinatörer jämfört med gårdar med konventionell odling. Fler insekter, fåglar och markorganismer minskar behovet av bekämpningsmedel, ökar pollineringen och förbättrar växternas näringsupptag.

Bekämpningsmedel har stor påverkan

När bekämpningsmedel används stannar det inte heller bara på området som besprutas utan sprids i värsta fall till vattendrag, sjöar och grundvatten där det skadar växter och djur och hotar vårt dricksvatten. Ekologiskt jordbruk använder inte heller konstgödsel, som tillverkas genom en enormt energikrävande process som förbrukar mycket fossil energi.

När det gäller barnmat (mat för barn 0-3 år) ställs det högre krav på den jämfört med all annan mat. Bland annat gäller det mycket strängare regler i fråga om gränsvärden för bekämpningsmedel och tungmetaller jämfört med ”vanlig” mat. Att välja ekologisk mat till ditt barn innebär inte att den innehåller mindre farliga ämnen än den mat som omfattas av barnmatslagstiftningen. Men genom att välja ekologisk barnmat är du med och bidrar till en mer hållbar livsmedelsproduktion, med omsorg om människa, djur och klimat.

All mat håller inte barnmatskvalitet

Det är viktigt att vara uppmärksam på att det som kan uppfattas som livsmedel avsedda för barn inte alltid räknas som barnmat enligt lagstiftningen. Det gäller till exempel yoghurt, mjölkbaserade produkter, ”snacks”/mellanmål, saftdrycker, puddingar, kex och frukostflingor som ofta marknadsförs till barn. Barnmat som omfattas av den särskilda, strängare livsmedelslagstiftning som syftar till att säkerställa en högre kvalitet på maten vi ger till våra barn är till skillnad från ”vanlig” mat alltid märkt med en åldersrekommendation, exempelvis ”Från 6+ månader”.

Om du köper produkter som inte är märkt som barnmat till ditt barn kan det vara bra att välja ekologiska alternativ om det finns. Även om ”vanlig” ekologisk mat inte alltid når upp till de stränga krav som ställs enligt barnmatslagstiftningen minskar du i vart fall risken för att barnet får i sig för stora mängder av oönskade rester från bekämpningsmedel, toxiner och tungmetaller.

Bild6 Grön Smoothie Eko 900x600

All mat från Alex&Phil är ekologisk. Överst till vänster på klämmisen ovan är Ø-märket från Debio, som är en norsk märkning av ekologisk mat. Under den är det svenska KRAV-märket, som går längre än EU:s minimiregler för ekologisk produktion, bland annat när det gäller klimatpåverkan och arbetsvillkor för odlare och uppfödare. Överst till höger är EU:s ekomärke, eller EU-lövet, som visar att produkten är gjord av ekologiska produkter och tillverkad inom EU. (Underst till höger är Ä-märket från den svenska konsumentföreningen Äkta vara som driver frågor om ärligare mat och bättre matkvalitet. Märket visar att maten inte innehåller några tillsatser och är gjord på traditionellt innehåll.)

Källor: