AdobeStock_421960925

Elfte veckan efter födseln

Karin Norrbrink

ByKarin Norrbrink

Barnmorska

Det är hälsosamt att gå ned i vikt i lugn takt efter en graviditet. Att tappa i vikt för snabbt kan påverka ditt allmäntillstånd, blodvärde samt mjölkproduktion. Ur ett medicinskt perspektiv är det viktigt att du går ned till den vikten du hade innan graviditeten då det annars finns en förhöjd risk för komplikationer såsom högt blodtryck i en eventuell nästkommande graviditet.

Det finns vissa vetenskapliga belägg för att amning ökar viktnedgång efter en graviditet. Men detta gäller långt ifrån alla och för vissa har det ingen påverkan alls. Fysisk aktivitet är bra ur många aspekter men det som har störst effekt sett till viktnedgång efter graviditet är att se över sin kost och hur stort energiintag du har.

Upplever du att du har svårt med viktnedgången är det bra att dra ned på snabba kolhydrater såsom sötsaker, chips och bakverk. Det är bra att försöka äta en varierad kost. En varierad kost har många fördelar, dels kan den hjälpa dig att få en ökad aptit om du kämpar med det och dels kan den stilla sötsug om det är ett problem för dig. Försök att få i dig av så många olika näringskällor som möjligt, det hjälper upptaget av vitaminer och mineraler. Att kombinera c-vitamin med järnrik mat är ett bra exempel på detta. C-vitaminer hjälper kroppen att ta upp järnet bättre och på så sätt stabiliseras ditt blodvärde.

Vissa kvinnor får däremot kämpa med att inte gå ned för mycket, för snabbt. Det kan bli väldigt påfrestande på ork och allmäntillstånd. När du ammar behöver din kropp mer energi än om du inte ammar och du får den extra energin genom maten du äter.

I vanliga fall behöver en kvinna cirka 1800-2000 kalorier per dag och om du ammar ett barn ökar det här behovet med cirka 200-500 kalorier ytterligare per dag. Om du däremot tappar alltför mycket i vikt trots att du får i dig tillräckligt med kalorier kan detta bero på en rubbning i sköldkörteln. Om så är fallet bör du prata med din läkare på den barnmorskemottagning du gick till under graviditeten, eller vända dig till din vårdcentral för att få hjälp.

Sex och närhet

Lusten och relationen behöver också vårdas, om du befinner dig i en. Det kan ta tid att känna sig redo för att ha sex igen men relationen och närheten till varandra behöver uppmärksamhet. Det finns egentligen inga medicinska hinder för att ha sex nu, men det är normalt att inte känna lust. Trötthet, eller ett barn som tar mycket av din uppmärksamhet och fokus samt en hormonell utmattning är något som kan blockera sexlusten.

Det kan också vara bra att veta att så många som 50 % av alla kvinnor som fött barn upplever samlagssmärtor i upp till 6 månader efter födseln. Om du känner att lusten finns där, men du upplever obehag kan det hjälpa att använda glidmedel, lokalt östrogen och att ha annat typ av sex än penetrerande eller omslutande sex. Börja med att vara nära, kramas och ta på varandra, känn efter, ge varandra både närhet och utrymme.

Källa:

  • Janson, P.O. & Landgren, B. (red.) (2010). Gynekologi. (1. uppl.) Lund: Studentlitteratur.
  • Kaplan, A. (red.) (2009). Lärobok för barnmorskor. (3., omarb. uppl.) Lund: Studentlitteratur.
  • Myles, M.F., Marshall, J.E. & Raynor, M.D. (red.) (2014). Myles textbook for midwives. (16th edition). Edinburgh: Elsevier.
  • Savage S. J. (2020). A Fourth Trimetser Action Plan for Wellness. The Journal of Perinatal Education. Apr 1;29(2):103-112. DOI: 10.1891/J-PE-D-18-00034