AdobeStock 127660250

Empati – en stor del av den mentala utvecklingen

I denna vecka pratar vi om hur barnet redan nu är empatiskt, på temat social och känslomässig utveckling.

Att bry sig om andra är en viktig aspekt av att fungera tillsammans med andra människor. Förmågan till empati påverkar hur man uppfattas och spelar roll för ens människosyn, moral och värderingar. Empati innebär att man tolkar någon annans känslouttryck och att hens känslor också väcks inom en själv.

I föräldraskapet är den känslan grundläggande. Den empatiska inlevelsen styr hela vår förståelse för barnet i början. När bebisen skriker väcks egna känslor av maktlöshet och vi gör vad vi kan för att lindra och trösta barnet. Men barn väcker inte bara empati hos andra. De är också själva empatiska. För att empatin ska leda till att man gör något gott för den andra krävs dock en viss förmåga till självbehärskning (eller självreglering som vi psykologer kallar det). Empatin ska ju leda till att jag, utifrån min inlevelse, lindrar den andres smärta, snarare än att själv uppslukas av de känslor som smittat mig.

Ditt barn har förmågan att redan nu visa empati

Under barnets andra år blir förmågan att visa empati mer tydlig, barn hämtar nappen eller klappar och smeker någon som gråter. Men redan i den här åldern visar barn faktiskt empati! Än kan de inte riktigt bistå med tröst men visar stark inlevelse i andra. Och den inlevelsen är startskottet för deras senare förmåga att visa omsorg. I takt med att barnet lär sig behärska sina känslor och använda sin kropp kommer den empatiska förmågan nu att utvecklas till att också inbegripa sådant som lindrar den andras smärta. Som föräldrar bidrar vi till den här fina utvecklingen genom att uppmärksamma barnets inlevelse i andra. När vi beskriver den här typen av känslomässiga processer (aj, pappa slog sig på tummen och nu såg du att jag blev ledsen) stärker det, på sikt, barnets förståelse av det ordlösa som sker mellan oss människor.

Typiska beteenden:

  • Kan försöka trösta
  • Försöker tolka känslor och situationer
  • Vill vara delaktig