AdobeStock 308884209

En favoritförälder

I denna vecka pratar vi om mammighet och pappighet, på temat anknytning.

Även om barn redan från början kan utveckla anknytningsrelationer till flera människor är det vanligt att de har en favorit. På samma sätt brukar anknytningen faktiskt fungera genom livet. Också vuxna kan ha flera anknytningsrelationer men det är vanligt att det finns någon särskild som man helst anförtror sig till när man längtar efter trygghet, tröst eller beskydd. För barn blir pappig- eller mammigheten ofta uppenbar när favoriten finns tillgänglig medan det annars går bra även med den som för tillfället är nummer två på favoritskalan. Att barn föredrar den ena föräldern innebär alltså inte att den andra inte är en trygghet för dem. Det betyder bara att de rangordnat sina trygghetspersoner och satt en av dem främst under en period.

Barnets favoritperson kommer att skifta över tid

Hur hanterar man barns mammig- eller pappighet om man eftersträvar jämställdhet som föräldrar? Jo, antingen tänker man tålamod och accepterar att barnets favoriserande brukar förändras över tid. Ett annat sätt är att fortsätta dela på omsorgen trots att barnet knorrar. Hur man än gör är det viktigt att vara uppmärksam så att pappig- eller mammigheten inte förstärks så att relationen mellan den andra föräldern och barnet tunnas ur.

Barns pappig- och mammighet kan också skapa slitningar i relationen mellan föräldrarna. Det kan vara krävande att vara den som alltid ska trösta, natta och stå för omsorgen. Och det är tungt att vara den som blir avvisad av sitt älskade lilla barn. Att bekräfta varandras betydelse för barnet och hitta gemensamma sätt att hantera omsorgen om barnet är därför viktigt. För den förälder som för tillfället är nummer två på barnets favoritskala kan det också tära på självförtroendet. För att hen ska orka stå på sig och fortsätta visa sin omsorg, behövs stöd från favoritföräldern. Att den ”bortvalda” föräldern har egentid med barnet är också viktigt eftersom det stärker deras relation.

Man kan också behöva påminna varandra om att barns preferenser ofta förändras över tid. I framtiden kan det vara fisketurer, tv-spelsmaraton eller bakorgier som barnet mest längtar efter och då kan favoritskapet minsann se annorlunda ut. Man är förälder för resten av sitt liv och det finns ständigt nya chanser till närhet och gemenskap.

Typiska beteenden:

  • Söker trygghet hos en specifik person
  • Skiftar i humör
  • Söker närhet