LindseyBartell 39

Få stöd efter förlossningen

Karin Norrbrink

ByKarin Norrbrink

Barnmorska

Många upplever graviditeten som en trygg period med mycket stöd. Man träffar sin barnmorska regelbundet och har nära kontakt med vården under hela graviditeten. När man sedan kommer hem med barnet kan många känna en känsla av ensamhet. Det kan kännas som om man har spenderat en massa tid på att förbereda sig på själva födandet men glömt bort tiden efter. Som om man nu måste klara sig helt på egen hand utan stöd. Men så är inte fallet. Du kan få mycket stöd efter födseln.

Få stöd första veckan

Barnmorskorna och läkarna som arbetar på BB har vårdansvar för dig och ditt barn hela den första veckan efter förlossningen, även efter att ni har kommit hem. Om du har frågor om barnet ska du alltså vända dig till BB tills barnet är 7 dagar gammalt. Det går bra att ringa när som helst på dygnet!

På vissa håll i landet åker du hem tidigt efter förlossningen och får sedan BB-vård i hemmet istället för på sjukhuset. Det kallas BB hemma. Då ringer barnmorskorna upp dig och kommer sedan på hembesök. Om du har haft kontakt med BB hemma så går det bra att kontakta dem på dagtid. Annars hör du av dig till din vanliga BB-avdelning. På kvällar och nätter är det alltid den vanliga BB-avdelningen du ska vända sig till. Efter den första veckan kontaktar du BVC när du har frågor.

Om du behöver råd och stöd med amningen den första veckan så ska du ringa till BB eller BB hemma i första hand. På vardagar finns det på många sjukhus även en amningsmottagning som du kan kontakta om du behöver ytterligare råd och hjälp med amningen. Det finns också en ideell förening som heter Amningshjälpen, som informerar, stöttar och ger personlig amningsrådgivning via telefon eller e-mail. Föreningen består av personer som har ett engagemang för frågor som rör amning. Telefonnummer till hjälpmammor som ger amningsstöd finns på www.amningshjalpen.se.

Om du får akuta besvär

Efter de första 7 dagarna är det till den gynekologiska akutmottagningen du ska vända dig om du får akuta amningsproblem eller andra akuta besvär som feber, smärtor eller illaluktande avslag (den blödning som du har de första veckorna efter förlossningen). Det går alltid bra att ringa till sjukvårdsrådgivningen på telefonnummer 1177 om du behöver råd eller hjälp med hur du ska göra.

Om du är nedstämd

Om du känner dig nedstämd efter förlossningen, vilket inte är ovanligt, går det bra att söka vård på en vårdcentral, på din barnmorskemottagning eller på BVC. Att känna sig nedstämd några dagar efter förlossningen kallas babyblues och är ett helt normalt, övergående tillstånd som beror på den stora hormonförändringen i kroppen. Känslorna och humöret kan då skifta snabbt, från lycka till sorg till nedstämdhet på några minuter. Man kan även falla i plötslig gråt trots att man känner sig glad. Men nedstämdhet efter förlossningen kan också vara symptom på en depression. Om din oro och nedstämdhet inte går över efter några dagar utan förvärras är det därför viktigt att du vänder dig till vården för att få rätt hjälp.

På BVC finns det mycket stöd och hjälp att få, både när du har frågor om ditt barns hälsa och utveckling och för alla de vanliga problem som kan uppstå i den nya familjevardagen: svartsjuka hos syskon, trötthet, sömn och annat om din roll som förälder. Barnsjuksköterskan på BVC kommer på många sätt att ta över den stödjande roll som barnmorskan har haft för er under graviditeten.

Källor:

  • Kaplan, A. (red.) (2009). Lärobok för barnmorskor. (3., omarb. uppl.) Lund: Studentlitteratur.
  • Myles, M.F., Marshall, J.E. & Raynor, M.D. (red.) (2014). Myles textbook for midwives. (16th edition). Edinburgh: Elsevier.