Det är fortfarande normalt om du blöder, men det bör hela tiden minska i mängd och ändra färg, från färskt blod i början till mörkare brunt. Fyra veckor efter förlossningen ska du inte ha ont av en eventuell bristning, men har du det ska du kontakta din barnmorska för en undersökning.
Som nybliven förälder, oavsett om du är ensam eller om ni är två föräldrar som delar på föräldraskapet, är det värdefullt att ha stöd och ett nätverk omkring sig. Det kommer säkerligen komma stunder då du eller ni behöver en stund för återhämtning, eller för att vårda er relation.
För dig som ammar
För dig som ammar har kanske de första svårigheterna lagt sig och amningen börjar kännas etablerad. Men det kan också vara så att du har kämpat med en amning som inte fungerar, som var kantad av komplikationer och smärta.
Fungerar det inte att amma så är ersättning som ett komplement alltid ett alternativ om det underlättar för dig, och känns det övermäktigt finns även alternativet att sluta amma. Inget av detta gör dig till en sämre förälder, barn utvecklas normalt även på ersättning. Om du vill fortsätta amma, men känner att det finns kvar svårigheter att överkomma, tveka inte att be om hjälp. Kom ihåg att beslutet är ditt, om du vill fortsätta att amma men upplever komplikationer, har du rätt till att få hjälp och stöd. Din sjuksköterska på BVC är utbildad inom amning och det finns amningsmottagningar på många ställen i landet.
I vår amningsguide har vi samlat information som syftar till att vara ett stöd för dig i de olika situationer som kan dyka upp under en amningsperiod. Du hittar guiden under Artiklar & Verktyg i den nedre menyn.
Sömn
Alla barn är olika, vissa barn sover hela nätterna, somnar nöjda och vaknar nöjda, men det gäller långt ifrån alla barn. Det finns också de barn som aldrig verkar vara nöjda utan skriker eller kräver tröst nästintill konstant, även nattetid.
Du som förälder kan på inget sätt påverka hur just ditt barn kommer att vara. Försök att dela på ansvaret för barnet om det är möjligt. Ordna med avlastning och stunder för återhämtning samt tid för dig själv - särskilt om du är ensam förälder. Via BVC kan du få hjälp av en sömn-coach och få stöd. Om barnet skriker konstant kan det vara ett tecken på kolik och då behöver du och barnet stöd samt hjälp från BVC.
Återhämtning
Vardagen kommer så smått igång och består av många nya utmaningar. Det kan vara lätt att glömma bort, men vi vill påminna dig om att din kropp är fantastisk. Fundera ett tag över vad den har gått igenom och att det inte är konstigt att det tar tid att återhämta sig. Låt det ta tid, stressa inte, att få läka ifred är den bästa grund och förutsättning du kan ge dig själv och din kropp. Det finns säkert vissa saker du känner att du kan göra och vissa saker du bör vänta med. En sådan sak som du bör vänta med är löpning eller väldigt långa promenader. Dina muskler, ligament och hinnor har varit belastade under lång tid och behöver tid för återhämtning. Känn ingen stress kring att börja träna, utan tänk på att vila dig i form. Lyssna på din kropp och öka successivt med fysisk aktivitet.
Ägna också en stund åt att fundera över hur du mår. Känner du att du har nära till tårar eller känner dig nedstämd flera gånger per dag så kan det vara av värde att ta upp detta med din sjuksköterska på BVC. Via BVC kan du som förälder få stöd.
Det kan även vara så att du faktiskt känner dig lättare i sinnet. Oavsett hur du känner dig, försök att ta dig tiden att reflektera över hur du mår just nu. Det kan vara till stor hjälp att skriva ned sina tankar i till exempel en dagbok. Vi tror ofta att vi minns hur vi mått vid olika tidpunkter men sanningen är att det ibland kan vara svårt att minnas hur vi mådde för bara ett par dagar sedan. Att skriva ned det kan både vara skönt, men också nyttigt för att gå tillbaka och se hur ditt mående har förändrats över tid.
Källa:
- Janson, P.O. & Landgren, B. (red.) (2010). Gynekologi. (1. uppl.) Lund: Studentlitteratur.
- Kaplan, A. (red.) (2009). Lärobok för barnmorskor. (3., omarb. uppl.) Lund: Studentlitteratur.
- Myles, M.F., Marshall, J.E. & Raynor, M.D. (red.) (2014). Myles textbook for midwives. (16th edition). Edinburgh: Elsevier.
- Savage S. J. (2020). A Fourth Trimetser Action Plan for Wellness. The Journal of Perinatal Education. Apr 1;29(2):103-112. DOI: 10.1891/J-PE-D-18-00034