Har du bestämt dig för att amma är ett gott råd att börja förbereda dig innan barnet kommer. Att vara förberedd kommer ge dig bättre förutsättningar att få en bra start på amningen.
Här nedan får du tips på hur du kan förbereda dig både mentalt och praktiskt.
Brösten Att brösten blir större, vårtgården större och/eller mörkare och att de kanske ömmar och spänner skvallrar om att brösten förbereder sig inför amningen.
En del kan börja läcka lite gulaktig så kallad råmjölk från brösten. Det kan ske redan från vecka 16 för några, för en del sker det först vid slutet av graviditeten och för ytterligare en del kommer ingen råmjölk förrän barnet är fött. Om- eller när det kommer råmjölk har inte någon betydelse för hur amningen senare kommer fungera.
Du kan prova att handmjölka redan under graviditeten, från graviditetsvecka 38, för att öva lite och känna hur det känns. Om du får fram droppar med bröstmjölk kan du frysa in dom och ta med in till förlossningen när det är dags att föda.
Att vara rädd om brösten blir ännu viktigare under amning. Det du kan tänka på är att inte ha en BH som smiter åt eller trycker på brösten, och håll brösten varma om det känns bra.
Sömn Den första tiden äter barnet lite och ofta och det kan bli 10–12 st amningstillfällen – eller fler – under ett dygn. Barnet behöver även äta på natten och det kommer antagligen (alla barn är olika) bli lite sömn för dig de första veckorna. Det gäller då att finna vilan även på dagen och att passa på att sova när barnet sover.
Hushållssysslor och andra göromål kan vänta eller göras av eventuell partner. Prioritera vila och sömn, det lönar sig både för amningen och för ditt, barnets och familjens välbefinnande.
Amningsrädsla Om du känner dig rädd och orolig inför amningen, antingen för att du har haft en tidigare amning som varit en jobbig upplevelse eller att du tycker att det verkar obehagligt att amma, kan du prata med din barnmorska på barnmorskemottagningen. Om hon inte har möjlighet eller kunskap så tar alla amningsmottagningar i Sverige emot för ett amningsförberedande samtal under graviditeten. Målet är inte alltid att helamma, utan det kan vara att delamma eller att lägga upp en plan så att det blir en positiv start och att nyföddhetsperioden blir en positiv upplevelse för dig och ditt nyfödda barn. Det är du själv som sätter upp ditt mål.
Om du har ammat tidigare Oavsett hur tidigare amning eller amningar har varit är det väldigt viktigt att komma ihåg att varje amning är en ny amning. Barnet du väntar nu är ett annat barn än ditt första eller dina tidigare barn, med en annan personlighet och andra förutsättningar. Det finns därför ingen anledning att jämföra amningar. Har du en positiv amningsupplevelse med en fungerande amning sen tidigare har du en god erfarenhet som hjälper dig att ha tillit till att även denna amning kommer att fungera. Om tidigare amningsupplevelse inte varit positiv, kan du redan under graviditeten prata med din barnmorska eller boka tid på amningsmottagning för att förbereda dig mentalt. Det kommer oavsett bli en annan amning och det finns ingen anledning till att den inte skulle fungera.
Bra att ha hemma - Du kommer märka att du blir törstig av att amma. Det är bra att ha drycker hemma som du gillar som till exempel juicer, smoothies, nyponsoppa med mera. Du kommer behöva drycker med kalorier i (det går åt mycket kalorier av att amma), det räcker inte att bara dricka vatten. - Du behöver inte köpa in amningskuddar och specialstolar. En vanlig stadig kudde är ofta ett tillräckligt stöd att vila armen på. Börja med den fåtölj, stol, soffa eller säng du har och prova dig fram till vilken ställning/position du och ditt barn gillar bäst. Känner du sedan att du behöver köpa till något, kan du göra det då. - En del tycker att det är bra med amningsskydd i BH:n, som ett pappers- eller ullinlägg, som samlar upp den mjölk som man kan läcka innan och efter amning.
Läs på innan födseln Det underlättar också att känna till hur ett nyfött barn beter sig och vad det har för kompetens och behov, hur din kropp kommer reagera och hur du bäst kommer igång med amningen.