TRYGG-HANSA Camilla var lugn och förberedd inför förlossningen och såg fram emot att föda vaginalt. Väl på sjukhuset blev läget såpass allvarligt att sonen Hugo snabbt behövde komma ut med akut kejsarfödsel.
Ambulanssjuksköterskan Camilla kände sig lugn och förberedd inför sin förlossning. Hon visste att det enda hon egentligen behövde oroa sig för var om personalen skulle bli tvungna att trycka på larmknappen. Det var precis vad som sedan hände då sonen Hugo snabbt behövde komma ut med akut kejsarfödsel.
Camilla fullkomligt älskade sin första graviditet. Hon mådde bra, hade massor av energi och var helt inställd på att föda vaginalt. Inför förlossningen kände hon sig lugn och väl förberedd.
– Jag såg verkligen fram emot att föda, berättar Camilla. När det närmade sig började jag ladda upp nästan som när jag gjorde en svensk klassiker. Jag rådfrågade till och med min tränare om vilka proteinbars som rekommenderas för en förlossning, skrattar hon.
På det beräknade förlossningsdatumet hade hon värkar, men inget satte igång. Dagen efter kom lite blödningar, så Camilla och hennes sambo Magnus bestämde sig för att åka in till sjukhuset.
– När Magnus frågade om jag inte skulle packa en väska nästan skrattade jag, säger Camilla. Jag var trots allt så övertygad om att jag hade minst en vecka kvar.
På sjukhuset gjordes en CTG-undersökning som visade att fostrets reaktionsförmåga var sänkt, men barnmorskan förklarade att det inte var akut utan att paret kunde åka hem för att i lugn och ro packa förlossningsväskan och sedan komma tillbaka.
Väl tillbaka på sjukhuset gjordes en ny undersökning och då var personalen inte helt nöjda med barnets kurva, så de beslutade att ta hål på hinnorna för att skynda på förloppet. Vattnet som kom ut var ovanligt trögflytande och plötsligt blev det allvar.
Som ambulanssjuksköterska med god förståelse för vården kände sig Camilla hela tiden lugn, men visste samtidigt vad som gällde om läget blev akut.
– Jag hade sagt till Magnus, som inte alls har någon sjukvårdserfarenhet, att den enda gången det faktiskt är kritiskt är om de trycker på knappen.
Vilket var precis det som hände.
Sekunderna efter var rummet fullt av vårdpersonal som målinriktat förberedde för en akut kejsarfödsel, då det oftast bara handlar om minuter att få ut barnet.
Fort gick det, efter att larmknappen tryckts tog det 4 minuter innan Camilla var sövd och 7 minuter innan lilla Hugo var ute.
– Det var en märklig känsla, först att vakna upp helt snurrig och så plötsligt sträcker någon fram ens barn till en. Men såklart helt fantastiskt.
Den nyblivna familjen fick stanna två dagar extra på sjukhuset innan de åkte hem. Camilla var trött och hade svårt att exempelvis gå i trappor på grund av allt blod hon förlorat under operationen. Som tur var hade Magnus under graviditeten valt att teckna en betald gravidförsäkring för Camilla, som visade sig ge ersättning dels för blodförlusten samt den akuta kejsarfödseln, men även för de dagar lilla Hugo behövde stanna kvar på sjukhuset efteråt.
– Det blir ju sällan exakt som man tänker sig, men att något allvarligt skulle kunna hända under förlossningen var det absolut sista jag tänkte på. Så jag var väldigt tacksam i efterhand över att jag hade betalat för en gravidförsäkring med ett mer omfattande skydd.
Camilla reflekterade inte nämnvärt över händelsen i efterhand. Det var först inför födseln av barn nummer två som känslan av att ”ha blivit snuvad på konfekten” gjorde sig påmind. Hon ville bestämt föda vaginalt, och paret fick därför extra mycket stöd.
–Vi gick på samtal och fick även gå runt på avdelningarna tillsammans med barnmorskan och förbereda oss. Det var så fint och födseln av min andra son kändes som en revansch, avslutar Camilla.