Framfall

Framfall – vad ska man hålla utkik efter?

Karin Norrbrink

ByKarin Norrbrink

Barnmorska

Framfall är ett begrepp som inte är helt klart för alla vad det innebär och kan därför upplevas skrämmande för många. I den här artikeln reder vi ut begreppet och listar de symptom man kan hålla utkik efter.

Vad kan orsaka framfall?

I vårt bäcken finns muskler, ligament och stödjevävnad som håller våra organ på plats. Skulle du få en skada eller en svaghet i den här stödjande funktionen riskerar ens organ att sjunka ned i bäckenet. Detta är vad som kallas för framfall. Orsaken till varför man får framfall är främst långdragen födsel - men även övervikt, långvarig hosta, långvarig förstoppning, ålder, klimakteriet och tunga lyft kan vara bidragande faktorer. Det finns även olika typer av framfall, och de definieras utifrån vilken del av bäckenet och vilka organ som är påverkade.

Cystocele - när urinblåsan är påverkad

Om den främre delen av vaginalväggen är skadad eller svag kan framfall ske där. Då innebär det att urinblåsan hamnar i ett felaktigt läge. Den här typen av framfall ger inte alltid symptom och behöver då heller inte behandlas. Men skulle du uppleva symptom kan det exempelvis vara:

  • Samlagssmärta
  • Svårigheter att tömma blåsan helt när du kissar
  • Upprepade urinvägsinfektioner
  • Ofrivilligt läckage av urin

Rektocele - när ändtarmen är påverkad

Om den bakre vaginalväggen är skadad eller svag kan ett framfall ske baktill och därmed påverka ändtarmen. Den här typen av framfall kan också vara utan symptom och behöver då inte behandlas. Men skulle du uppleva symptom kan de exempelvis vara:

  • Obehagskänsla
  • Samlagssmärta
  • Svårigheter att tömma tarmen vid toalettbesök

Livmoderprolaps - när livmodern är påverkad

När livmoderns stödjevävnader och ligament är påverkade, skadade eller svaga kan framfall ske på livmodern. Då sjunker livmodern ned i bäckenet och ger upphov till en tyngdkänsla. Den kan i vissa fall även bukta ut ur vaginan. Förutom obehag och tyngdkänsla i bäckenet kan symptomen vara en känsla av att ”något är på väg ut”, svårigheter att tömma blåsan och samlagssmärtor.

Många söker inte vård för sina besvär

Förekomsten av framfall är svårt att kartlägga, dels då det antagligen finns ett stort mörkertal hos kvinnor som inte söker vård för sina besvär, men även då framfall utan symptom inte behöver behandlas. I olika studier har prevalensen varierat mellan 3–68 %. Det här gör det än mer viktigt att du tar dina eventuella besvär på allvar och att du får en noggrann utredning.

Om du misstänker att du drabbats av framfall är det viktigt att du får en noggrann undersökning. Ibland missas framfall då den gynekologiska undersökningen sker när kvinnan ligger ned och besvären då blir mindre framträdande. Därför ska din behandling och utredning även baseras på de besvär du upplever.

Framfall kan vara ett känsligt område och många kvinnor upplever en oro för att drabbas. Men bra att ta med sig är att ett framfall inte är farligt, men kan påverka ens livskvalité. Framfall går att behandla, så våga prata om dina besvär och söka hjälp om du upplever symptom. Om du har drabbats av ett framfall som orsakar symptom eller påverkar din vardag kan du inte göra något åt det på egen hand utan du behöver vård och behandling från en specialist.

Källor: