Mia Fernando - landscape

Fysioterapeuten tipsar

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Mia Fernando är fysioterapeut och specialinriktad på gravida och nyförlösta. Här är hennes tips när du väljer bärmedel:

”Ska du bära barnet korta stunder i sociala sammanhang kan det vara lämpligast att välja ett bärmedel som är lätt att ta på och av. Samma sak gäller om du mest behöver ett bärmedel för att hjälpa barnet att komma till ro inför natten.

Ska du däremot bära långa stunder behöver du något som fördelar tryck och belastning jämt.

Ska du bära barnet främst när du också ska bära hem matkassar etc. rekommenderar jag dig i första hand att bära på ryggen om du kan, det kräver dock att barnet är äldre och kan bäras utan uppsikt.

Om du vill kunna amma samtidigt kan det vara lämpligast med en sjal.

Bredden över axlar och höfter kan skilja mellan personer, så pass mycket att passformen av ett bärmedel kan sitta olika på olika individer. Är ni flera som ska dela är det bra att tänka på att välja ett bärmedel som är lätt att justera och anpassas efter bäraren. Sjalar är ”steglösa” och passar på så vis många olika kroppsformer.

Oavsett vilket bärmedel du väljer är det viktigaste att bärmedlet håller bebisen nära din egen kropp, så att hävstången blir så kort som möjlig. Detta minimerar belastningen.”