AdobeStock 685791205

Fysiska förändringar efter förlossningen

Karin Norrbrink

ByKarin Norrbrink

Barnmorska

Här går vi igenom vilka fysiska förändringar som vanligen uppkommer efter födandet.

Livmodern

Avslag är sårvätska och blod som kommer från sårytan där moderkakan har suttit på livmoderväggen. De första dagarna kan det blöda rikligt, färskt blod med klarröd färg. Blödningsmängden bör inte öka, det kan blöda lika mycket eller till och med minska. Men upplever du en ökad blödning ska du söka vård. Fysisk aktivitet, som exempelvis promenader kan göra att avslaget blir rikligare igen. Detta är däremot helt normalt.

Efter några dagar blir avslaget allt mer brunaktigt för att därefter bli gulaktigt och helt ljust. Avslaget upphör oftast efter 6–8 veckor. Ungefär lika lång tid tar det för livmodern att återgå till sin normala storlek. Så länge du har avslag (som det är färskt blod i avslaget) bör man vara försiktig med sådant som kan orsaka infektion tex bad, tampong och samlag. Duscha går utmärkt liksom att använda bindor/trosskydd.

Första veckorna efter förlossningen kan du uppleva smärtsamma sammandragningar. De kallas för eftervärkar och beror på att livmodern drar ihop sig för att återgå till normal storlek. Eftervärkar är ovanligt hos förstföderskor och blir värre efter andra respektive tredje barnet. Det är alltså helt normalt om du som fött barn igen inte kände av detta efter ditt första barn men den här gången kan behöva smärtstillande. Det är vanligt att de kommer i samband med amning. Fysisk aktivitet, som promenader etc. kan göra att avslaget blir rikligare igen. Allt detta är helt normalt.

Om du får hög feber och samtidigt ihållande ont i magen och eller kraftigt illaluktande avslag och eller riklig blödning igen kan detta vara tecken på infektion. Du ska då ta kontakt med din barnmorskemottagning eller sjukhus eftersom du kan behöva behandling.

Brösten

Spända bröst kan uppträda då mogen mjölk bildas. Den svullnaden är en naturlig fysiologisk process med ökad vävnadsvätska och blodvolym i brösten som då svullnar och spänner och ibland är varma. Tillståndet går oftast över efter något/några dygn. Värme kan ibland lindra och det underlättar att amma ofta.

Bristningar

Läkningsförmågan är mycket god i underlivet och att vara uppe och röra på sig påverkar läkningen i positiv riktning genom att öka blodcirkulationen. Duscha och byt bindor ofta så förhindras infektioner bäst. De flesta stygn sys med resorberbart material och försvinner alltså av sig själv. Hur länge stygnen sitter beror på vilket material som använts men du kan känna dig trygg med att de sitter längre tid än det tar för såret att läka. Om du vill veta när du kan räkna med att stygnen faller av, fråga på BB vilket material som använts.

Urin och tarmfunktion

Stora urinmängder efter förlossningen är helt normalt. Kroppen gör sig av med överskottsvätska som den samlat på sig under graviditeten. Om det svider när du kissar beror det oftast på små bristningar i slemhinnan runt urinröret – det kan underlätta om du kissar i samband med att du duschar. Var observant i början på att du kissar med jämna mellanrum, det här kommer de att fråga om på förlossningen. Det är viktigt att urinblåsan töms för att minska blödning.

Sveda eller täta trängningar kan bero på urinvägsinfektion, tala med din barnmorska eller läkare. Var inte rädd för att gå på toaletten efter förlossningen – stygnen går inte upp. Drick rikligt och ät fiberrik kost för att undvika förstoppning. Hemorrojder är vidgade blodkärl som sit¬ter utanför eller innanför ändtarmsöppningen. Hormonpåverkan under graviditeten och krystning under förlossningen kan orsaka hemorrojder. Dessa kan vara mycket smärtsamma. Det finns behandling och saker du kan göra själv som lindrar – prata med din barnmorska.

Mens

Den regelbundna menstruationsblödningen kommer oftast inte tillbaka förrän amningen är avslutad eller har trappats ner, variationerna kan vara stora beroende på om du ammar helt eller delvis. Det är emellertid viktigt att tänka på att skydda sig mot oönskad graviditet, då du inte vet när den första ägglossningen sker efter förlossningen.

Hormonerna

På grund av stora förändringar i hormonbalansen efter förlossningen är det mycket vanligt med humörsvängningar och att man svettas och får ”vallningar”. Håravfall kan också förekomma den första tiden, p.g.a. hormonomställningen under graviditeten.

Sexualitet

Det är mycket individuellt när lusten för sex kommer tillbaka. Prata med varandra, ge varandra tid och visa ömhet. Vid samlag kan ibland extra glidmedel behövas eftersom amningens hormonbalans kan göra slidans slemhinnor torra. Kondom bör användas under hela samlaget för att undvika oönskad graviditet.

Efterkontroll

Gör du hos din barnmorska på barnmorskemottagningen. Tiden beställer du själv och det brukar vara lämpligt med ett besök 6–8 veckor efter förlossningen. Vid undersökningen kontrollerar barnmorskan att livmodern återfått normal storlek, att eventuella bristningar läkt och att du kan ”knipa”. Vid detta besök finns även utrymme för ev. preventivmedelsrådgivning.

Träning

Under de första 6–8 veckorna är kroppen fullt upptagen med att återhämta sig efter graviditet och förlossning. Under denna period räcker ofta promenader och bäckenbottenträning (knipövningar) som motion. Läs mer om hur du kan börja träna efter förlossning i artiklarna ”Träning av bäckenbotten”, ”Träning efter vaginalfödsel” respektive ”Träning efter kejsarfödsel” .

Ovanstående information är från Danderyds Sjukhus