kateryna-hliznitsova-c6Wvfal8w2Q-unsplash-2

Ge odelad uppmärksamhet

Forskning visar att vi beter oss annorlunda som föräldrar när vi bara är med våra barn, leker eller snackar, jämfört med i situationer när vi ska lära dem något eller få dem med oss i vardagen. När vi bara är tillsammans, utan andra mål än att ha det skönt eller kul ihop, är vi mer känslomässigt tillgängliga och närvarande. I de stunderna har vi nämligen barnet i fokus; dess lilla person, lust och idéer. När vi uppfostrar, lär dem något eller ska dra dem med oss genom morgonrutinerna är det istället uppgiften som är viktig.

Eftersom verkligheten består av klockslag, uppgifter och sådant vi ska åstadkomma kan det vara en utmaning att få till stunder när man bara är tillsammans. Men allt pekar på att det är viktigt både för ens relation till barnet och för dess sociala förmåga. Att skapa sådan tid är därför fint.

Kanske har man en stund på eftermiddagen när man lägger undan mobilen, struntar i tvätten och fokuserar bara på barnet. Ibland blir det kanske mys och småprat i soffan. Andra gånger kan det bli lek som barnet får styra. Det viktiga är att vara här och nu, följa barnet och att varken uppfostra eller lära barnet något. Framför allt i tider av bråk och trots kan de här stunderna vara betydelsefulla eftersom de fyller på relationen med sådant som är varmt och mysigt. Dessutom bidrar det till ens eget lugn i vardagen. Det är också fint.

Typiska beteenden:

  • Söker närhet och bekräftelse
  • Kan upplevs frustrerad
  • Humörsvängningar
  • Vill vara delaktig