Gör research- shutterstock

Gör research

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

När du har hittat en eller ett par vagnar som du kan tänka dig gäller det nu att samla in så mycket information om dem som du kan. På så sätt kan du få reda på om det verkar vara en bra vagn, om den lever upp till dina förväntningar, eller tvärtom inser att den inte längre är vad du söker.

Hemsida: I princip alla barnvagnsmärken har en egen hemsida där du kan få mer eller mindre information om den vagn du är intresserad av. Där kan det vara bra att börja. Ofta kan du också hitta en del bilder och information om var du kan köpa vagnen.

Diskussionsforum: På föräldraforum finns ofta diskussionstrådar om vagnar. Där kan du läsa vad de som har vagnen tycker om den. Det brukar också finnas en del information om vilka vagnar som ofta blir reklamerade och vad som är nackdelar med dem. Gå in på ett forum och använd sökfunktionen för att hitta trådar om vagnen eller starta en egen tråd om du är medlem och inte hittar något.

Tester: Det finns även många barnvagnstester. Kolla exempelvis konsumentverket och Råd & Rön. Sök på internet på barnvagnens namn+test.

Googla: Börja med att googla på barnvagnens namn och se om du hittar något läsvärt. Annat som kan vara intressant att googla är “barnvagnens namn+nackdelar”, “barnvagnens namn+dålig” eller “barnvagnens namn+farlig”.

Youtube: På Youtube kan det finnas både instruktionsfilmer för barnvagnen och recensioner av den. Det kan också vara lättare att få en bild av vagnen på film än på bilder.

Blocket: En annan sida som vi rekommenderar, även om du inte tänkt köpa en begagnad vagn, är Blocket. Där kan du inte bara se hur mycket du “förlorar” på att köpa en ny vagn, utan du kan också hitta företag som annonserar ut nya vagnar till kampanjpris. Blocket är också den största bildbanken för använda barnvagnar. Att se hur vagnen ser ut “i verkligheten” när den inte är uppstylad i en studio och att se hur vagnen ser ut efter några års användande kan vara intressant.

Fråga dina vänner: Fråga dem om de har erfarenhet av din vagn eller vilken vagn de skulle rekommendera. Men kom ihåg att bara för att de tycker att vagnen är perfekt betyder inte det att den passar dig och dina behov perfekt. Glöm inte att fråga varför de tycker att vagnen är så bra.

Säkerhet: Säkerheten på en vagn är självklart väldigt viktig men de allra flesta vagnar som säljs i Sverige idag har de säkerhetsanordningar som krävs. Håll utkik efter märkningen EN 1888 (i Sverige SS-EN 1888), det betyder att den uppfyller EU:s standardkrav på säkerhet.

Märkta vagnar är dock inte testade av någon myndighet utan det är tillverkaren själv som lovar att vagnen uppfyller kraven. Du kan också läsa på konsumentverkets hemsida vad som är viktigt att titta efter. Saknar en vagn denna märkning är det en varningssignal för att vagnen kan vara osäker.