AdobeStock 492705511

Hemorrojder

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Hemorrojder är ett vanligt besvär som kan vara jobbigt men som är helt ofarligt. Det är något som kan drabba alla och i sin tur orsakas av olika anledningar. Hemorrojder uppstår när ändtarmens slemhinna buktar ut. Det kan ske både inuti tarmen, alltså innanför ändtarmsöppningen, eller strax utanför. Ofta sker det samtidigt och då drabbas man av både inre och yttre hemorrojder.

Varför får man hemorrojder?

Förstoppning, stillasittande och vad man äter kan vara bidragande faktorer. Det är vanligt att drabbas under en graviditet eftersom man har extra mycket blod samt ett ökat tryck från livmodern på blodkärl i buken som gör det svårare för blodet att cirkulera. Detta sammantaget gör att hemorrojder kan uppstå. Ett annat vanligt problem under en graviditet är förstoppning, vilket också gör att kärlen i analslemhinnan utsätts för ytterligare tryck när man tar i mer vid toalettbesök.

Tecken eller symptom på att du har fått hemorrojder kan vara:

  • Blödning från ändtarmsöppningen
  • Sveda eller klåda från ändtarmsöppningen
  • Läckage av gaser, avföring eller slem
  • Känslan av att något buktar ut från ändtarmsöppningen
  • Att det upplevs smärtsamt att gå på toaletten (bajsa)

Är det farligt?

Hemorrojder är ofarligt och försvinner oftast av sig själv, men kan ändå vara mycket besvärliga och smärtsamma. Hemorrojder kan blöda och är oftast helt ofarligt, det med, men du ska söka vård om det är första gången det händer eller om du är osäker på om det är hemorrojden som blöder eller om blodet kommer från slidan.

Det här kan du själv göra för att förebygga och lindra symptom

Särskilt viktigt är det att inte krysta vid toalettbesök. Låt toalettbesöket ta tid och använd gärna en pall att sätta upp fötterna på - det kan avlasta trycket och på så vis göra det lättare att gå på toaletten.

Det hjälper att vara noggrann med hygien. Att hålla rent runt ändtarmen minskar risken för inflammationer. Tvätta försiktigt med ljummet vatten och torka varsamt. Klappa hellre torrt än att gnugga eller klia.

Det är också viktigt att försöka minska risken för förstoppning. Det kan du göra genom att:

  • Äta en fiberrik kost
  • Dricka mycket vätska
  • Motionera
  • Ta läkemedel som mjukar upp tarminnehållet (endast vid behov)

Både under och efter en graviditet kan du använda receptfria läkemedel från Apoteket för att lindra besvären. Det finns både salvor och stolpiller som är helt ofarliga att ta under en graviditet, men följ de rekommendationer som står på bipacksedeln.

Källor:

  • *Obstetrik. Ajne, G., Blomberg M. och Karlsson, Y. Studentlitteratur, 2021.
  • 1177