Hebatit B är ett virus som orsakar inflammation i levern. Smittan kan överföras vid sex (viruset finns i alla kroppsvätskor) eller genom blodsmitta. Alla som väntar barn i Sverige erbjuds screening för hepatit B vid inskrivning hos barnmorskan. Vid ditt första besök hos barnmorskemottagningen tas ett blodprov. Det tar relativt lång tid från att du blir smittad till dess att eventuella symptom dyker upp, mellan två och sex månader. Hälften av de som smittas får inga symptom alls.
De allra första symptomen brukar vara huvudvärk, feber, värk i kroppen och illamående. En del kan bli gulaktiga i huden. En akut infektion när du väntar barn kan föras över till barnet och i värsta fall leda till missfall. Barnet kan även smittas vid födseln. Om du har hepatit B kommer ditt nyfödda barn att vaccineras direkt efter att det är fött, för att skydda barnet från att bli smittat. Infektionen behandlas med antivirala läkemedel som skrivs ut av läkare.
Det är viktigt att du berättar att du har hepatit B om du behöver söka vård. Man kan bara bli sjuk en gång, så om du haft hepatit B och den har läkt ut är du immun. Det finns även en form av kronisk hepatit, om du har den formen kommer din graviditet att följas upp extra noga.
Det bästa sättet att skydda sig mot hepatit B är att vaccinera sig innan man blir med barn.
Källa:
- Ajne, G., Blomberg, M. & Carlsson Y. (2021). Obstetrik. Studentlitteratur.
- 1177.se
- https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd