pexels-antoni-shkraba-6134675

Hör skillnad på skrik & gråt

I denna vecka pratar vi mer om barnets känsloliv, på temat känslomässig utveckling.

Ett leende drar fram över det lilla ansiktet. Sekunden därpå ligger pannan i veck och munnen öppnar sig i ett gnyende. Skriket kommer av sig och barnet ser återigen nöjt ut. Känslorna är flyktiga hos den lilla bebisen. Flyktiga men livsviktiga. De är faktiskt det nyfödda barnets viktigaste sätt att kommunicera och deras första intryck av vilka de är och vad de behöver.

Att lära sig tolka barnets skrik och känslouttryck är också det första steget i att lära känna dess lilla personlighet. Forskning har visat att små bebisar skriker på tre olika sätt; för hunger, smärta och trötthet. När barnet har ont är skriket skarpt och genomträngande, kommer stötvis och mellan skriken drar barnet efter andan. Hungergråten byggs istället upp gradvis medan barnet visar att det är trött genom att gnälla. Hur mycket nyfödda skriker varierar förstås men man har uppskattat genomsnittet till ungefär 30–60 minuter per dygn under de första veckorna.

Alla barn har olika personligheter

Vissa barn har ett oroligare temperament eller kroppsliga förutsättningar som gör att de tar längre tid att förstå sig på och lära känna. Barn som skriker mer kan också ha haft en tuff start i livet, med påfrestningar som gör dem extra känsliga. Också omständigheterna kring barnet kan påverka hur mycket det skriker.

Har man som förälder en pressad eller svår livssituation eller inte mår bra själv, så påverkar det samspelet med barnet. Att få lugn och ro, tid att lära känna varandra och stöd i det som är svårt eller oroande kan vara avgörande för barnets och ens eget välbefinnande. Att omge sig med människor som känns trygga och stöttande hjälper en att tolka sin lilla bebis skrik och på så sätt lära känna det. Kontakta er BVC-sjuksköterska om barnet skriker mycket, är svårtröstat eller om ni känner er maktlös inför barnets skrik. Det betyder mycket att få stöd av någon med erfarenhet av små barns skrik och har kunskap om vad som kan lindra.

Typiska beteenden:

  • Signalerar med hjälp av skrik
  • Är mer uppmärksam
  • Härmar ljud
  • Söker närhet
  • Ställer mer krav på dig som förälder