I denna vecka pratar vi mer på temat Hjärnans utveckling.
Forskare har uppskattat att det nyfödda barnets hjärna har ungefär hundra miljarder hjärnceller. Siffran är hisnande och innebär att det nyfödda barnet har tjugo gånger fler hjärnceller än det finns människor på jorden.
Men det är inte de enskilda hjärncellerna som styr hur barnet förstår och uppfattar saker, istället är det kopplingarna mellan dem som formar barnets förståelse. Och under de första åren i livet kopplas hjärncellerna till varandra i en rasande takt. Det fiffiga är att kopplingarna skapas av barnets upplevelser och erfarenheter. De nervbanor som används ofta stärks så att de kan signalera snabbt och effektivt. De som inte kommer till användning faller istället bort.
Visste du att forskare uppskattar att det nyfödda barnet har 15 % fler hjärnceller än en vuxen?
En viktig process i livets början är alltså att anpassa hjärnan efter barnets levnadsomständigheter. Det som inte är användbart elimineras eller som man säger på engelska ”use it or loose it”. Barnet föds alltså med en hjärna som förutsättningslöst kan fungera för olika slags liv och för alla världens språk. Ur detta råmaterial skapas sedan en hjärna som anpassats för barnets unika behov. Allt som barn upplever så här tidigt i livet; vad de ser, hör, smakar, doftar och känner registreras och bygger alltså upp hjärnan. Som förälder påverkar man därmed inte bara barnets utveckling utan är faktiskt med och skapar dess hjärna.
Typiska beteenden:
- Registrerar fler intryck
- Härmar ansiktsuttryck
- Signalerar med hjälp av skrik
- Söker ögonkontakt
- Är mer uppmärksam
- Härmar ljud
- Söker närhet
- Ler