AdobeStock 516112105

Huvudvärk

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Den allra vanligaste varianten är spänningshuvudvärk, som uppkommer från oro, stress eller spänningar i nacke och rygg. Vanlig huvudvärk är helt ofarlig och går oftast över av sig själv, men är en signal från din kropp. Kanske har du suttit och jobbat vid datorn i samma ställning under lång tid och spänt dig i axlarna/nacken? Försök att komma ihåg att ta en paus emellanåt och lyssna på din kropps behov.

Vid förkylning är det vanligt att huvudvärk är ett av symptomen. Det går bra att ta Paracetamol, enligt anvisningar på förpackningen, när du väntar barn.

Viss huvudvärk beror på migrän, som kan utlösas av hormonella faktorer. En del får mindre migränsymptom när de väntar barn, för andra blir symptomen tyvärr värre, och beror då oftast på att hormonnivåerna är så förändrade/förhöjda. Har du huvudvärk som kommer och går behöver du berätta det för din barnmorska eller läkare.

Huvudvärk kan också bero på att järnvärdet är lågt, eller vara ett tecken på att din sköldkörtel inte fungerar precis som den ska, något som inte är helt ovanligt när du väntar barn. Både järnvärde och sköldkörtelns funktion kontrolleras med hjälp av att ta ett blodprov.

Huvudvärk och/eller yrsel kan vara ett tecken på högt blodtryck, något som ses vid havandeskapsförgiftning, preeklampsi. Ett förhöjt eller högt blodtryck (till högt blodtryck räknas 140/90) behöver observeras och kollas regelbundet på din barnmorskemottagning. Ibland blir det aktuellt med blodtryckssänkande medicin, då ett högt blodtryck kan påverka hjärnans blodkärl och andra organ negativt.

Informera alltid din barnmorska eller läkare om du inte mår bra och ofta besväras av huvudvärk.

Får du en plötsligt insättande kraftig huvudvärk behöver du kontakta din barnmorska alternativt ringa 1177 och konsultera dem. Ofta behöver du komma in för en kontroll av bland annat ditt blodtryck.

Källa:

  • Ajne, G., Blomberg, M. & Carlsson Y. (2021). Obstetrik. Studentlitteratur.
    • 1177.se