IBS - Stomach disease

IBS under graviditeten

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

För en del kvinnor som har IBS förändras symptomen under graviditeten. Somliga blir betydligt bättre och kan i stort sett äta som vanligt igen. Andra upplever en försämring i sin IBS och därmed symptom som är jobbigare än vanligt. För den som har IBS-D (diarrédominerad) kan avföringen bli bättre under graviditeten. Det beror vanligen på en ökad mängd progesteron som gör att tarmarna rör sig långsammare. Det kan också ha att göra med järntillskott som kan ha samma påverkan. Det faktum att barnet upptar en stor del av utrymmet i magen gör också att tarmarna får mindre plats och således blir mindre rörliga. För den med IBS-C (förstoppningsdominerad) kan det tvärtom bli så att man blir ännu mer förstoppad under en graviditet.

Behandling vid IBS

Kostbehandlingen FODMAP är idag den mest effektiva behandlingen vid IBS och används av dietister i hela världen. Behandlingen går ut på att ta bort fermenterbara kolhydrater, de som jäser i tarmen. Resultat från studier visar att behandlingen hjälper cirka 75 % av personer med IBS och beror på hur stor del av symptomen som hänger ihop med kost, stress och ätbeteende. Begreppet FODMAP omfattar kategorierna fruktos, laktos, oligosackarider och sockeralkoholer. Dessa är hos personer med IBS dåligt absorberade, snabbjästa och påverkar vätskebalansen i tarmen. De stora bovarna och som de flesta med IBS reagerar på är lök, vitlök, vete och råg.

Utöver FODMAP finns flera alternativa behandlingar vid IBS. KBT (kognitiv beteendeterapi), hypnos, yoga och mindfulness har alla visat sig ge positiv effekt som tillägg till kostbehandlingen. För att komma fram till hur stor del av symptomen som är kost- respektive stressrelaterade är det bra att börja med kosten. När symptomen minskar brukar även stressen till en viss del minska, vilket gör det lättare att se vad som är kvar att jobba med när kostbehandlingen är klar. Du behöver inte ha fått en IBS-diagnos innan du provar FODMAP, men det är bra att ha gjort ett test för celiaki.

Kan gravida följa FODMAP?

Det saknas studier där man undersökt kostbehandlingen FODMAP på gravida kvinnor. För den som ändå vill testa rekommenderas att ta hjälp av en dietist som är insatt i behandlingen. Det finns alternativ för dig som inte vill göra en full FODMAP-behandling, men som ändå vill ha symtomlindring. Om du redan följer FODMAP och blir gravid är det bra att veta om att dina symptom och känsligheten för olika livsmedel kan förändras. Då är det bra att ta hjälp av en dietist och diskutera ett återinförande.

Läkemedel och kosttillskott

Bulkmedel och fibertillskott som Inolaxol och Vi-siblin används för att ge en normaliserad avföring. För vissa hjälper det medan andra inte har effekt eller till och med får bubblig och orolig mage. Ofta får man en initial effekt av dessa medel, vilket kan hänga ihop med placeboeffekten. En del läkare förskriver antidepressiva preparat i små doser eftersom det kan ha en lugnande effekt på tarmen. Det finns även receptbelagda läkemedel vid förstoppning, till exempel Constella och Resolor. För den med diarrédomenerad IBS finns Dimor.

Det finns många olika självhjälpspreparat på apotek och i hälsokostbutiker. De kan hjälpa under en period, men effekten avtar ofta på grund av den tidigare nämnda placeboeffekten. Det är relativt få som upplever att de blir ordentligt hjälpta av läkemedel och självhjälpspreparat. Vissa preparat kan också innehålla FODMAPs, exempelvis fruktos, inulin och sorbitol.

Probiotika

Probiotika definieras enligt WHO som ”levande mikroorganismer som när de ges i tillräckliga mängder ger hälsofördelar hos den som intar dem”). En obalans i tarmfloran, dysbios, kan i sin tur ge upphov till flertal sjukdomar, däribland IBS. För vissa personer med IBS kan därför ett tillskott av probiotika vara en del av behandlingen, då det kan hjälpa till att återställa tarmflorans balans. En probiotika som har god evidens när det gäller IBS är Alflorex. Probiotika kan även förekomma naturligt i mat, till exempel i yoghurt, kefir, surkål och kimchi.

Medvetet ätande

När man har IBS är det extra viktigt att tänka på HUR, NÄR; VAR och VARFÖR man äter och inte bara VAD. Följande kan vara bra att tänka på:

  • Ät heller fler små måltider än få stora
  • Tänk på portionsstorlek och äthastighet
  • Ät medvetet och upplev måltiden med alla sinnen: se, lukta, smaka
  • Undvik att äta samtidigt som du gör andra saker (till exempel tittar på TV, pratar i telefon etc.) så att du kan uppleva kroppens naturliga signaler på både hunger och mättnad

Belly Balance Belly Balance är en digital IBS-behandling som hjälper dig att ta kontroll över din mage. För mer information om tjänsten, besök Belly Balances hemsida och ladda ned appen.

Källa:

  • 1177.se