AdobeStock 170713348

Att börja på förskolan

Någon gång mellan 12- och 18 månadersdagen är det ofta dags för den kanske största livsförändringen sedan barnet föddes- inskolningen på förskolan närmar sig!

Plötsligt ska ens rutiner och vardag återgå till något som hyfsat liknar livet innan barnet kom. Efter en lång föräldraledighet med en aktiv och utåtriktad liten solstråle kanske inskolningen känns efterlängtad. Medan det för andra istället känns som en klump i magen. ”Hur ska barnet bli sedd bland alla de andra? Hen är ju så liten fortfarande, bara en bebis!” Plötsligt känns det som att föräldraledigheten och det första året gått alldeles för snabbt. Har barnet syskon på samma förskola brukar omställningen kännas betydligt enklare. Då är förskolan redan en del av familjens vardag och småsyskonet är vant vid miljön efter alla hämtningar och lämningar.

Men barn är olika och att anpassa inskolningen efter barnets lilla personlighet är en bra start. Förskolorna har egna rutiner för inskolning men känner man på sig att ens lilla älskling behöver tid på sig kan man föregå inskolningen med att besöka förskolegården i förväg, så att barnet får vänja sig vid personalen och de andra barnen. Att besöka öppna förskolan ger barnet möjlighet att vänja sig vid att umgås med flera barn. Man kan också skapa erfarenheter av att vara ifrån varandra genom att låta barnet ha barnvakt hemma ibland. Att lägga inskolningen innan föräldraledigheten slutar gör en mer flexibel och medför att dagarna på förskolan kan få vara korta i början. Som förälder har man också rätt att arbeta deltid (75%) under barnets första 7 år. Men det innebär förstås att inkomsterna blir mindre, både i lönekuvertet och i pensionskassan.

Alla klumpar i magen till trots så visar forskningen på många fördelar med att gå på förskola. Förutsatt att verksamheten har god kvalitet och att barnet trivs så verkar barns utveckling påverkas positivt. Och en del av grunden för att barnet ska trivas läggs vid inskolningen. Att barn reagerar när man lämnar det är naturligt. Att skiljas och mötas igen är viktiga ingredienser i barnets första anknytningsrelationer. Det mentala gummibandet mellan barnet och en själv sträcks ut betydligt när man är ifrån varandra.

Det väcker känslor också hos en själv som förälder. De flesta har stått tårögda bakom något hörn efter de första lämningarna och undrat om det verkligen är värt smärtan. Känner man sig misslyckad kan man behöva påminna sig att det är mänskligt att reagera som förälder. Att man lever sig in i och smittas av barnets känslor är ju faktiskt en bekräftelse på att man är lyhörd för barnets känslor. Som förälder hjälper man barnet under själva lämningen genom att bekräfta känslorna ”det är ledsamt att säga hej då nu, älskling” men samtidigt hålla ihop, vinka och försäkra att man ses snart igen.

Sitter klumpen i magen kvar kan man ringa förskolan efter en halvtimme för att höra om barnet lugnat sig och verkar ha det bra. Personalen har inte bara ansvar för att få barn att känna sig trygga, de finns också där för dig som förälder. Att låta människor man inte känner ta hand om ens älskade barn är ett stort förtroende.

När förskolan blivit en del av vardagen blir det mindre smärtsamt att skiljas. Har man svårt att få till fina lämningar kan man ta hjälp av personalen för att hitta ett sätt som underlättar för barnet. Att ha rutiner där man säger ”hej då” på ett särskilt sätt brukar underlätta. Med vissa barn funkar det bäst att ha relativt snabba rutiner för hur man säger ”hej då” medan andra behöver en stund i ens famn för att landa. Kanske behöver barnet mötas av en särskild personal, vara i famnen där en stund eller leka med ett särskilt barn. Ibland kan det hjälpa att anpassa tiden när man kommer eller att barnet får ha sitt gosedjur tryggt i famnen.

Vem av föräldrarna som ska skola in avgörs ofta av praktiska faktorer som jobb och föräldraledighet. Är man två föräldrar kan det finnas fördelar med att den som har den mest avspända inställningen sköter inskolningen. Men ibland kan det tvärtom vara viktigt att den förälder som känner sig nervös inför förskolestarten skolar in. Inskolningen är ju också ett sätt att lära känna personalen och miljön där. För det är viktigt att förskolan känns trygg för alla i familjen. Den är en del av barnets vardag under många timmar per vecka och tanken på den miljön ska kännas bra i magen för både föräldrar och barn.

Källor: - Bergström M., (2021) Lyhört föräldraskap. Bonnier Fakta - Bergström M., (2012) Att bli mamma. Tankar och känslor kring att vänta, föda och leva med barn. Bonnier Fakta