Article 7

Installera & använda

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Nu när du har fått hem din bilbarnstol är det bara att köra igång. Nedan har vi sammanställt punkter som är värdefulla att tänka på för att se till att bilbarnstolen utnyttjas och skyddar ditt barn på bästa möjliga sätt.

Hur vet jag egentligen om min bilbarnstol är installerad rätt?

Börja med att läsa bilbarnstolens manual noga och se till att du förstår varje steg. De flesta bilbarnstolsföretag har även idag egna installationsfilmer där de steg för steg går igenom installationen. Har du valt en bilbarnstol med tydlig och lätt installation bör det inte vara några konstigheter – det ska vara lätt att göra rätt. Om du upplever att det är svårt rekommenderar vi att du tar kontakt med återförsäljaren för att få vägledning.

Hur ska bältet sitta?

Hur barnet sitter i bilbarnstolen kan vara avgörande för säkerheten. I en bakåtvänd bilbarnstol ska bältet helst gå över axeln och rakt bakåt. Bältet ska spännas åt så pass hårt att du som vuxen får in max två fingrar mellan bältet och barnet. För högsta möjliga säkerhet, kom ihåg att aldrig ha på tjocka ytterkläder i bilbarnstolen. Detta är en stor säkerhetsrisk då bältet kommer för långt ifrån barnet och i värsta fall kan barnet lossna eller glida ur bilbarnstolen.

Position of the belt

Nackstöd

För att ge ditt barn det bästa skyddet rekommenderar vi att ditt barns halva öra ska vara innanför nackstödet. Den exakta positionen för maximal säkerhet kan skilja sig åt beroende på bilbarnstol och därför blir det extra viktigt att läsa i manualen för din specifika bilbarnstol.

Idag finns det även bilbarnstolar som har automatiska nackstöd, vilket innebär ett nackstöd som för maximal säkerhet anpassar sig efter barnet längd och storlek. Nedan kan du se nackstöd i korrekt höjd för maximal säkerhet.

Position of headrest

Krockkudde

En bakåtvänd bilbarnstol får aldrig monteras framför en aktiv krockkudde i framsätet. Idag erbjuder de flesta biltillverkare någon form av säker urkoppling av krockkudden och om det har möjliggjorts fungerar passagerarplatsen för den bakåtvända bilbarnstolen.

Vad gäller en framåtvänd bilbarnstol i passagerarsätet så är grundregeln att krockkudden ska vara inaktiverade så länge barnet är under 140cm. Dock finns det idag nyare bilar som har krockkuddar där alla som åker framåtvänt, oavsett längd, kan sitta trots att krockkudden är aktiv. Det är därför viktigt att läsa bilens instruktionsbok eller kontrollera med din biltillverkare vad som gäller för just din bil. Sidokrockkuddar utgör dock ingen fara för barn vare sig de åker i en bakåtvänd eller framåtvänd bilbarnstol.

Läs mer om valet av bilbarnstol, vikten av bakåtvänd bilbarnstol och hur bilen påverkar installationsmöjligheterna i vår bilbarnstolsguide som du hittar under Artiklar och Verktyg.