AdobeStock 223329317

Jag har inte tillräckligt med mjölk

Elisabeth Hjärtmyr

ByElisabeth Hjärtmyr

Barnmorska och amningsspecialist

Det är vanligt att föräldrar känner sig oroliga över om mängden bröstmjölk räcker till barnet. Barnet kanske vill suga ofta och du känner dig tveksam över om det får i sig tillräckligt med mjölk. Det är en känsla av osäkerhet att inte veta exakt vilken mängd barnet äter. Det kanske nästan är så att du skulle vilja ha genomskinliga bröst med graderingar. Men så har naturen inte ordnat det.

Tecken på att amningen fungerar

Tecken på att amningen fungerar och att barnet får jag sig tillräckligt med mjölk är att barnet:

  • Har ett stort tag med munnen om bröstet när det är suger
  • Suger kraftfullt och aktivt och med ett normalt sugmönster med små pauser mellan
  • Ligger med sin haka i bröstet och näsan är fri
  • Jobbar med käken och sväljer
  • Ligger nära dig
  • Är nöjt och aktivt efter amningen (men kanske vill äta snart igen)
  • Kissar minst 8 gånger per dygn och bajsar
  • Din upplevelse är positiv under amningen och att din bröstvårta efteråt ser ut som innan.

Det här kan du göra själv

Hur du tar hand om dig själv påverkar också mängden bröstmjölk din kropp producerar. Tänk på följande:

  • Ha barnet hud mot hud med näsan fri och alltid amma på barnets amningssignaler, och det är ofta den första tiden. Det ger din kropp signaler/information om att producera mer mjölk och främjar amningen. Ju mer du ammar – ju mer mjölk. Efterfrågan styr tillgången. Erbjud 2–4 bröst/mål, backa tillbaka till det förra bröstet.
  • Drick mycket. Fyll kylen med färskpressade juicer och smoothies, så att du får i dig dryck med näring när du ska bilda mjölk. Ha alltid något bredvid dig att dricka när du ammar.
  • Vila mycket. Även dagtid behöver du krypa ner i sängen, dra ner rullgardinen och stänga av mobilen. Passa på när barnet sover. Det gör stor skillnad för hur du orkar med amningen på kvällen/natten och hur mjölkmängden blir senare. Du har troligtvis brist på sömn från slutet av graviditeten, tiden under födseln och dagarna efter.
  • Gör bröstkompressioner, det vill säga att krama brösten mjukt och försiktigt samtidigt som barnet suger.
  • Inhämta stöd från BB, BVC, MVC eller amningsmottagning om inte ovan hjälper.

Stöd från vården

I vården tittar man på amningsstatus och hur barnet beter sig vid bröstet. Om inte något av ovan hjälper, finns ett så kallat tillmatningsset att prova. Man hänger då en flaska runt mammans hals med den urpumpande mjölken eller modersmjölksersättning med en tunn slang som mynnar vid bröstvårtan.

När barnet suger på bröstet och slangen får barnet i sig bröstmjölk från bröstet och bröstmjölk/ersättning från flaskan. Barnet får då tillräckligt mycket mjölk och blir nöjt samt att brösten stimuleras till ökad produktion av bröstmjölk till senare. Ofta leder detta till att mjölkmängden ökar och att tillmatningen successivt kan trappas ned.

Tillmatningsset finns att köpa på apoteket (med tydliga och bra instruktioner) om du vill prova själv.

Tips! Om du känner att det krånglar med slangar, att det känns bökigt och du känner dig frustrerad, lägg tillmatningssetet åt sidan och gör som ni brukar i stället och prova med tillmatningssetet vid nästa amningstillfälle.

Observera! Om barnets hud är gul (har gulsot) och om barnet är dåsigt och snabbt somnar vid bröstet bör du ringa BB.